KulturaBg - logo

Къде е скрита тайната на омагьосващия сетивата български фолклор?

В това издание на предаването „Форум за сътрудничество и култура“ говорим за магии и омагьосване.

„Шшшт, тихо!“, би прошепнал някой по-суеверен.

„Спокойно, нашите магии са положителни, при това използваме думата по-скоро за украса на речта, а не толкова за описание на някаква действителност“, бих му отговорил аз.  

Често сме чували за магията на българския фолклор. Въздействието му не може да се обясни, а символиката, заложена в песните, танците и обичаите изследват учени от най-високо ниво.

Преди години едно момче попада под въздействието на тази магия, отдава й се и тя става част от неговата същност. Изминало е повече от десетилетие и днес момчето вече е мъж, който сам  си знае как точно се е случило омагьосването. Но ние ще се опитаме да разкрием тази тайна с добре подбрани въпроси, вниквайки в отговорите, които ще даде. 

 За кого говорим все пак? 

Той се казва Петър Немски, хореограф, основател и собственик на „Фолк Вижън“ и танцова школа „Балканджии“ в Панагюрище. „Пеене на пръстени и наричане на китки“ е обичай, пресъздаден като аудио-визуален продукт, благодарение на финансиране от Национален фонд „Култура“.

Това предаване започва с идеята да се разкрие тайната, която се крие в магията на българския фолклор и неговото въздействие върху хората. Струва ми се, че в края му всеки ще установи, че задачата е изпълнена в значителна степен. Вярно е, няма прости отговори с „да“ и „не“, но влиянието на фолклора ни е толкова силно, че прониква в дълбочина и прави от всеки човек философ. А самият Петър Немски е станал проводник на тази добра магия, с която успява да накара стотици малки и големи българи да помнят и съхраняват обичаите на своите деди. 

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Сподели
07. ФОЛК ВИЖЪН ЕООД
Партньор: 07. ФОЛК ВИЖЪН ЕООД

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още