KulturaBg - logo

Мъж, облечен като жена, възмущава „почтените“ старозагорци през 1924 г.

Новините на баба и дядо е рубрика на Форум за сътрудничество и култура, която в забавен и сатиричен стил представя проблеми от миналото. По този начин публиката може сама да прецени преодолени ли са те и какво е отражение им в настоящето.

Тази емисия започва с един отрязък от историята на Елена Диаманди. Коя е тя? Името й не е известно на много хора, но историците попадат на него.

Ако през 2022 година кмет, полицейски началник и трима лекари причинят на транссексулен човек това, което през 1924 година е причинено на Елена Диаманди, убеден съм ще има оставки, уволнения и съд. Коя е Елена Диаманди и какво точно се случва? Г-ца Диаманди вероятно е първият транссексуален в Стара Загора, а появата й прави впечатление на властите и медиите.

Елегантен господин в дамско облекло възмущава „възпитаните и почтени“ старозагорци през 1924 г. Местният вестник „Зора“ провежда задълбочено журналистическо разследване и публикува разяснения по „непочтения въпрос“.

„Повече от година вече се подвизаваше в града ни една елегантно облечена дама на около 20-25 години. А че не е дама ней се дават три медицински удостоверения от тукашни лекари.“

Защо обаче е било необходимо провеждането на тази тройна лекарска експертиза. Според автора на статията във вестник „Зора“ причината се криела в добре уредената нощна охрана на града. Обикаляйки из улиците полицаите видели нещо съмнително в действията на „галант-дамата“. От случая се интересува самият околийски началник. Той не само изслушва обясненията на подчинените си, но започва самостоятелно разследване и в крайна сметка се добира до истината.  

 

Преди Коледните празници кани трима от старозагорските лекари в кабинета си, а за свидетел на онова, което щяло да се случи – самият кмет. След това призовава и „дамата“ да се подложи на медицински преглед. Първоначално мнимата дама се противопоставя категорично на всякакви такива интервенции, но в крайна сметка е принудена да отстъпи. Прегледът е направен и установява по един безспорен начин, че въпросната дама е един здрав и добре развит младеж – мъж, който носи името Елена Диаманди.

 

Редакцията заключава:

„Учим се, че г-н Началника бил в следа и на други гнезда на разврата из квартала около гарата.“

 

Как се развеждат в миналото

На Елена Диамнади не й е лесно…или не му е лесно. В наши дни щеше ли да е по-различно? Но поне на Елена Диаманди не се налага да премине през перипетиите на развода от 20-те и 30-те години на миналия век. Цяла сага е по това време човек да се раздели с половинката си. За „Форум за сътрудничество и култура“ проф. д-р Светла Димитрова предостави свое проучване, направено във времето, когато е научен сътрудник. 

 

Разводите масово започват да се практикуват в България в началото на 30-те години на ХХ век. Развеждащите се, трябва да имат поне една от следните строго регламентирани в тогавашното законодателство причини за развод:

1.      Когато мъжът или жената изневери на другаря си.

2.      Когато мъжът е 4 години в неизвестност и не праща на жена си средства за прехрана.

3.      Когато мъжът или жената буйства, пиянства, играе комар, разсипва дома, бие и измъчва другаря си.

4.      Когато мъжът иска да има неестествен полов живот с жена си.

5.      Когато единия от съпрузите стеснява религиозната свобода на другия.

6.      Когато единия от съпрузите не може да извършва своите съпружески обязаности.

7.      Когато единия от съпрузите изпадне в лудост, епилепсия, идиотство, сифилис и не може да се изцери.

8.      Когато единия от съпрузите е осъден за кражби, мошеничество, убийство и пр.

9.      Когато единия от съпрузите обвини другаря си пред съда в прелюбодеяние и не може да го докаже.

10.  Когато жената без причини напусне мъжа и в продължение на три години не се прибере при него.

По страниците на местната старозагорска преса са изписани не само причините, поради които може да се стигне до развод, но се коментират и таксите за бракоразводните дела. Те по всеобщо мнение са едни от най-високите в сравнение с останалите европейски държави.

„Това е причина за малкото правене постъпи за развод, а повече увеличаване числото на незаконното съжителство.”

Последното е считано за голямо престъпление и се приканва Светия Синод  да намали всички такси – за развод, за бракосъчетание, за кръщене и т.н., с което ще се изкорени и злото на „незаконното съжителство“.

Незаконно съжителство…На човек му трябва малко време да осмисли това! Какво ли е законно съжителство?

н.с. д-р Светла Димитрова

„О, времена! О, нрави!“ – възкликва Цицерон в първата си реч против Катилина. Колко млади семейства попадат под това определение незаконно съжителство, ако обществото не беше променило мирогледа си? И как ли ще изглежда нашата съвременност, когато някой, след 80-90 години, започне да я представя като история?

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още