KulturaBg - logo

Специален трезор пази Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище е показано за първи път на витрина в Хавлиената фабрика. Целият град се стича да го види. Директорът на Археологическия музей в Пловдив Димитър Цончев го поставя в една раница и се качва на влака. Чак след няколко километра се сещат, че е опасно така да се пренасят толкова скъпи предмети и изпращат милиционери за охрана. Тези и още интересни факти разказва в този подкаст Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей-Панагюрище.

Всяка година Панагюрското златно съкровище се завръща в населеното място, където е открито. Това е възможно, благодарение на Залата трезор, където е гарантирана неговата сигурност. 

Тя е открита преди 10 години, а създаването й става с даренията на проф. д-р Лъчезар Цоцорков и „Асарел Медет“ АД. 

„Те наистина направиха възможно златото, както го наричат и до днес панагюрци, да се завръща в Панагюрище. На 16 октомври 2022 г. се навършиха 77 години от рождението на проф. Лъчезар Цорокв“, припомня главният уредник на Историческия музей в Панагюрище Ирина Ботева., която е и изпълнителен директор на фондация Цоцорков род.

 

Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов

Снимките са на Исторически музей-Панагюрище.

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Сподели
02. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ
Партньор: 02. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ

Брой публикации: 1 аудио, 1 видео, 6 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още