KulturaBg - logo

Тя живее във вековна къща и притежава 100-годишна машина за лимонада

Тя е истинска еркечлийка. Живее в село Козичино, познато и днес със старото си име Еркеч. Къщата ѝ е построена през 1847 година и до наши дни е поддържана в автентичен вид. Отвън е много впечатляваща, заради архитектурата и цялостния изглед, а вътре си има необходимото, за да се чувства собственичката уютно. А коя е собственичката ли? Казва се Панура. Името на тази жена е интересно, просто няма как да не бъде запомнено. Интересно е и мястото, в което живее – и самото село, и къщата с добре подреден двор, в който местните хора правят възстановки на стари обичаи. 

Баба Иринка и баба Вълка участват във възстановка в къщата на Панура на Петльовден, особено тачен в Еркеч. 

В толкова старата къща на Панура има много стара машина за производство на лимонада. Създадена е в Германия някъде в края на XIX век и преди бащата на Панура да я купи, работи половин столетие. Идва в Еркеч през 40-те години на ХХ век. Около историята на машината се върти нашия разговор с Панура, но покрай това става дума и за живота на хората в миналото в това толкова интересно село със запазени традиции. 

Машината за производство на лимонада в къщата на Панура.

Козичино или Еркеч ще представи много от съхранените си обичаи в музей „Етър“ по време на събитието „Мегдан назаем“, което ще се проведе на 13 и 14 юли 2024 година. 

Но още преди това, с разказа си Панура успява да ни потопи в живота на еркечлии. Той не се различава особено от живота на хората в други села у нас. Но нали всяко нещо се преживява индивидуално и човек го изпълва със собствени чувства и емоции. Машината за лимонада във вековния дом на Панура дава препитание на семейството ѝ дълги години и вероятно затова тя говори с топлина и дори любов за това старо устройство.  

Бутилки, които са били пълнени с лимонада 

В разказа си Панура се връща много назад във времето. Още преди периода на социализма машината за лимонада дава препитание на семейството. До 1958, когато окончателно се пристъпва към реализация на социалистическата идея за селско стопанство и машината за лимонада става част от собствеността на местното ТКЗС (Трудово кооперативно селско стопанство). Там са и земите на хората, и добитъка им. Машината за лимонада, макар вече текезесарска, остава във вековната къща на собственика си. След 1990, когато се променя собствеността у нас, както и политическата система, машината за лимонада отново става семейна. Днес е атракция за туристите от близките черноморски курорти.  

Дворът във вeковната къща

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още