KulturaBg - logo

БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР Е В КРЪВТА НА ДЕЦАТА НИ (ВИДЕО ОТ БЛАГОВЕЩЕНЕ В ЕМО "ЕТЪР")

Видеото към тази публикация е на Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography, снимки от събитието може да видите тук

„Дойдохме, видяхме, отиваме си доволни и щастливи”, така изрази емоцията си Елза Хаджиева, служител от Центъра за социална рехабилитация в Златоград.

„Възстановката, която направиха децата, беше впечатляваща. Тук сме специално, за да я гледаме”, сподели Красимира Огнянова, също от Златоград.

Цяла група от това населено място пристигна днес в ЕМО „Етър”, за да види как деца от Основно училище „Ран Босилен” пресъздават обичая Благовещене, както се е наричал в габровско.

В Страната на изгряващото слънце няма обичай Благовещене, но Йошико прескочи огъня за здраве в ЕМО „Етър”
Възстановката беше истинско преживяване за японката Йошико. Културата в Страната на изгряващото слънце е много различна от българската, но усмивката на Йошико показа положителната емоция, която тя изпитва от досега си с българските традиции.
Йошико не говори български, но очевидно е запозната от приятелите, с които посети ЕМО „Етър”, със значението на обичая, чието пресъздаване успя да наблюдава.

„Много ми хареса, това което показаха децата. По действията им се досещах какво се случва. Наблюдавах такъв обичай за първи път, впечатлена съм. Не всеки ден може да се види такова нещо”, споделя Йошико.

 На точното място в точния момент 
Преподавателката г-жа Крамолинска, която е с група ученици от Плевен, всеки път прескача огън на Благовещене. Тази година го направи в ЕМО „Етър”. Тя сподели с децата, че това е обичай за здраве.
„Озовахме се на точното място в точния момент”, кратко обобщава ситуацията учителката. Нито тя, нито децата са знаели, че в Етнографския музей на Габрово на 25 март ще има пресъздаване на Благовец.

 Българският фолклор е в кръвта на децата ни 
Не, българската кръв не се губи! Децата, които пресъздадоха обичая Благовец в ЕМО „Етър” не просто играха роли. Те накараха публиката да се потопи в средата на живот, характерна за българското общество в миналото.

Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography
„Свекървата” беше и блага, и строга с многобройната си фамилия.
„Снахата” беше и смирена, и организирана в дейностите, които трябваше да извърши.
„Внучетата” бяха и послушни, и дяволити.
„Дядото” се представи като глава на семейството, който успява да се справи с всичко, благодарение на указанията на „бабата”.
„Синът” показа, че уверено върви по стъпките на „дядото”.

 Реакциите на публиката дават импулс 
„Децата са като истински артисти, макар да не са дипломирани”, шегува се Василка Петрова, която провежда подготовката на учениците от Основно училище „Ран Босилек”.
Тя е убедена, че съвременните малчугани са много умни и възприемат, стига да има кой да им покаже обичаите на българския народ.

Реакциите на наблюдавалите възстановката на Благовещение в ЕМО „Етър” я зареждат с положителна енергия.
„Това ми дава импулс да продължа да работя с деца. Ентусиазира ме”, не скрива вълнението си Василка Петрова. 
На Благовещене не само се прескача огън, ядат се и специални храни.

В ЕМО „Етър” на 25 март ги приготвиха представителки на Женското благотворително дружество „Майчина грижа”. В известната с активната си дейност организация членува и Маргарита Мънчева - първият екскурзовод от времето, когато „Етър” е бил Етнографски парк-музей, а Лазар Донков го е ръководил и мечтал за него.

Г-жа Мънчева е приготвила салата от глухарче и мусака от коприва.
„Не случайно габровки са казвали „Фанахме се у копривата”. Това е била храната, на която много са разчитали по време на пости”.

 Пролетната мусака на г-жа Мънчева 
Лук и морков се задушават с една чаша ориз. Пет шепи коприва се измива, но  не се попарва, а се прибавя свежа. Тази смес се запича, а ако не сме в пости, може да се направи заливка. 
Да помогнеш на една жена да стане майка
90 лева събраха от Женското благотворително дружество „Майчина грижа” с продажбата на ястия, приготвени по габровски рецепти. Парите са за подпомагане на двойка с репродуктивни проблеми. 
Сподели
РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ
Партньор: РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Брой публикации: 3 аудио, 6 видео, 9 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още