KulturaBg - logo

Коледарите на музей ЕТЪР

 Усетете автентичния дух на Коледа с нашата коледарска дружина! 

Станете част от обичая коледуване в музей „Етър“ на 26 декември от 11:30 и 13:30 ч. В пресъздаването на празничната обредност се включват младежи от тазгодишното издание на образователната ни програма „Училище за коледари“.

Коледуването е най-важният момент, изпълняван след полунощ на Бъдни вечер. Народът ни казва, че ако не минат коледари „ялова ще е годината“, всичко ще върви не както трябва. Затова всяко семейство се подготвя да ги посрещне, като най-чакани гости. Тяхната благословия е като заклинание. С коледарите във всеки дом влизат плодородието и благополучието.

С провеждането на „Училище за коледари“ екипът на музея тази година дава възможност на младежи между 15 и 20 г. от Габрово и Трявна да разучат, с помощта на музейни специалисти, коледарски песни и наричания, да се запознаят с обредната същност на коледуването, а на 26 декември и да преживеят самия обичай по възможно най-автентичния начин. В миналото се е смятало, че мъж, който не е коледувал няма право да се жени.

Коледарската дружина винаги се състои от нечетен брой млади мъже – ергени и се води от най-опитния коледар, наречен Станеник или Цар. Той трябва да знае добре всички песни, да има артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Коледарите се събират на Игнажден в дома на Станеника и започват да разучават коледарските песни и наричания. В деня на празника, се обличат в чисти дрехи, задължително носят кол и ямурлук, а на главата си слагат калпак украсен с наниз от пуканки, червени чушки, сушени сливи или стафиди. От дома на водача, се нареждат в определен ред и тръгват из селището. Започват коледуването от къщите на големците (кмет, поп, даскал).

Във всеки дом ги даряват с „каквото са произвели“ – жито, плодове, вино, месо, сланина, боб и други подобни. Задължително стопанката дава коледна погача „харман“ на Станеника, а той я вдига над главата си и нарича. Ако в къщата има мома и нейният любим е в коледарската дружина, тя му приготвя специален кравай и му го дарява. Така дава нишан пред всички за своите чувства.

Коледуването завършва с общо угощение на коледарите. То се прави в дома на водача на групата на Коледа или в друг ден, но не по-късно от Ивановден. Другите събрани продукти се раздават на бедните.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още