06.07.2016г. | 14:01ч.
НАВОДНЕНИЕТО В ОБЩИНА ГАБРОВО ПРЕЗ 1991 ГОДИНА

Презентацията е показана по време на изложбата за 20 години от голямото наводнение в Габрово. Автор е Радослав Първанов.

Днес се навършват 25 години от голямото наводнение в Габрово през 1991 г. Стихията е запечатана в десетки фотографии, а споменът за нея оживява в изложби и филми, и разбира се в паметта на габровци. Това припомня официалният сайт на Община Габрово.


На 6 юли 1991 г. след проливни и продължителни валежи река Янтра преля, а високите води отнесоха брегове, къщи, мостове, инфраструктура.

Тогава количествата паднали валежи са изчислени на 120 л/кв.м. За щастие най-високото си ниво реката достига през деня, в часовете между 11.30 ч. и 12 ч., което дава шанс на хората да реагират и да се спасят от стихията. По същото време в централната градска част водното сечение на Янтра е 686 куб.м/сек, което съответства на 10 % от водните количества на река Дунав при Свищов.

Наводнения в Казанлък и Габрово (снимки и видео)

При това наводнение тежко пострадаха около 90 % от предприятията, множество жилища, културни институти, търговски обекти, обществени сгради. Щетите се изчисляват на около 20 млн. долара.

Освен поройните валежи, като причина за бедствието от 91-ва се отчитат не добре почистените и поддържани речни легла.

В последните години интензитетът на валежите на територията на нашата община рязко се повиши и подобни количества води като през юли 91-ва преминават през речното легло на Янтра. Пример за това са валежите от пролетта и лятото 2014 г. Днес освен добре почистеното речно легло на Янтра, доброто стопанисване на язовир „Христо Смирненски“ също допринася за защитата при наводнения.

Димитър Стаменов: Почистеното корито на Янтра предотврати наводнение като това от 1991 г.

25 години по-късно в Габрово не е забравена помощта, получена след бедствието за възстановяването на града. Подкрепата тогава идва от габровеца полковник инж. Недьо Радев, тогавашен секретар на Постоянната правителствена комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, и бивш Началник щаб на Гражданската отбрана в Габрово.
РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ
Автор: РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Брой публикации: 2 аудио, 6 видео, 8 новини

Виж всички публикации на автора »

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.