KulturaBg - logo

Павел Кунчев: „Аз съм човекът, който разбира целия процес на работа с каменни плочи“

Помощник-реставраторът на музей „Етър“ Павел Кунчева е сред малкото майстори, които в наши дни могат да правят покриви с каменни плочи. Работата е тежка, изискват се знания, опит и творчество.

По време на тазгодишното издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се провежда от 6 до 8 август в музей „Етър“, Павел Кунчев и арх. Лилия Люцкавона ще изнесат лекция на тема „Каменният покрив – техника и конструкция“.

Когато е младеж, в началото на професионалния си път, Павел Кунчев  дори не подозира, че ще се нареди сред познавачи на тази толкова специфична професия. Попада във фирма, която се занимава с реставрация и консервация, опознава старата архитектура и материалите, използвани за строеж на сгради в миналото. Първото му предизвикателство, свързано с каменен покрив, е в музей „Етър“, където преди години се налага да бъде поправено едно от съоръженията, задвижвани с вода.

През лятото на 2021 година посетителите на музея могат видят Павел Кунчев, заедно с работници от строителна фирма, на покрива на Кръстникколчов хан. Солидната височина не притеснява майстора, който пренарежда плочите по покривната конструкция на сградата.

Павел Кунчев наблюдава старите сгради в различни селища, които посещава. Споделя, че го провокира работата с каменни плочи, тъй като за разлика от циглите, дават възможност за творчество.

„Аз съм човекът, който разбира целия процес на работа с каменни плочи“ – казва помощник-реставраторът на музей „Етър“. Тези думи не са проява на прекалено самочувствие, а отражение на натрупаните с годините знания и умения. Благодарение на тях Павел Кунчев е незаменим участник в строителните дейности, които дават шанс в музей „Етър“ да се запазят образци на българската възрожденска архитектура. 

Образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“ популяризира традиционното възрожденско строителство с естествени материали.

„Каменният покрив – техника и конструкция“, е акцентът през 2021 година. Програмата се реализира от РЕМО „Етър“, Сдружение МЕЩРА и Камара на архитектите в България.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още