KulturaBg - logo

САМО ЗА ЦЕНИТЕЛИ - ОТКРИВАНЕТО НА ВАРИЕТЕТО В ГАБРОВО ПРЕЗ 1985 г.

  Откриването на Държавен експериментален сатиричен вариететен театър в Габрово е снимано преди 30 г.   

Вижте легендата Стефан Фъртунов и една от звездите на комичния театър на бившия СССР - Аркадий Райкин в първата изява на сцената на Вариетето. Аркадий Исаакович Райкин е провъзгласен за Почетен гражданин на Габрово на 28 май 1969 г. Той е един от най-големите съветски актьори и комици на СССР. Роден е в Рига през 1911 година. Жизненият му път приключва през 1987 година в Москва. Аркадий Райкин е носител на големи награди и отличия за приноса си в областта на култура от съветската епоха.

През 1985 г. в музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово се открива Държавен експериментален сатиричен вариететен театър, първи и единствен по рода си в България, обзаведен с най-модерна за времето техника, първият плазмен телевизор в България, закупен от чужбина.

Видеото е предоставено  на Култура ON-AIR от екипа на музей "Дом на хумора и сатирата". Специални благодарности на Петьо Йорданов от екипа на музея, който прехвърли кадрите от откриването на Вариетето от лента на цифров носител и така стана възможно те да бъдат пуснати в глобалната мрежа. 
Предаването е реализирано от радио Култура ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.  
Сподели
ДХС
Партньор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 61 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още