KulturaBg - logo

Запознайте се с един човек, който разбира животните

Ако някой беше заснел преместването на мечката Бела от цирка в Зоологическата градина в Стара Загора, щеше да се получи филм, който световните телевизионни канали за животни с готовност биха показали. Но епичното пътешествие на Бела се случва преди около 20 години и никой тогава не подозира колко трудно ще е то. Макара да липсва видео, кадрите са в съзнанието на доц. Радослав Михайлов, дългогодишен директор на Зоологическата градина. 

Д-р Михайлов с лъвчето Симбанджи

И той понякога се съгласява да разкаже спомените си. Някои от тях могат да бъдат прочетени в книгата му „Зоопаркът в мен“. Не само Бела живее в неговите спомени. Лъвът Симбанджи, който посетителите на Зоологическата градина в Стара Загора могат да видят в достолепната му вече възраст, в тези спомени е малко лъвче, показано в Историческия музей в Стара Загора. Всички са инструктирани как да се държат, за да не предизвикват ловните инстинкти на Симбанджи, но все пак малкият хищник успява да „впие“ зъбките си в крака на един журналист. Пострадали няма, ситуацията предизвиква по-скоро смях. 

И други спомени разказва доц. Радослав Михайлов в книгата си, която представя и в интервю пред Тихомир Църов за Култура ON AIR.

С едно от мечетата в Зоопарка

Д-р Михайлов с малките вълчета

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още