KulturaBg - logo

Икономист по образование, етнограф по призвание – Румяна Механдова

Изложбата „Моят етнографски свят“ представя част от личната колекция на Румяна Механдова, която повече от 40 години събира и съхранява елементи от богатото ни материално културно наследство. В нея са представени автентични женски костюми от трите основни вида традиционни носии в зависимост от горните дрехи: двупрестилчена, сукманена и саяна. Техните елементи и кройки показват различни специфики: регион, възраст, семейно положение, социален статус и индивидуален подход към традицията. Красиви накити допълват ефекта на костюмите. 

Богатият колорит от везани и тъкани геометрични, растителни и животински мотиви върху престилки, възглавници и празнични месали (дълги кърпи) очарова сетивата и разкрива усета, сръчността и фантазията на българката. 

Глинени съдове и дървени бъклици изненадват с интересни форми и украси. Те показват уменията и фантазията на майсторите занаятчии. Етнографският свят на Румяна Механдова има свое място в българската културна съкровищница. Пъстър и многообразен, събиран с вещина и любов, той е въздействащ спомен за отминали времена. 

Автор на текста към описанието е Даниела Димкова, уредник в музей „Етър“ 

Снимки от откриването на изложбата 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=... 

Посетете Култура ON AIR, слушайте аудио подкастите и гледайте още видеа 

https://www.kulturabg.com/ 

Следвайте Култура ON AIR 

https://www.instagram.com/kultura_on_... 

https://www.tiktok.com/@kulturaonair

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още