KulturaBg - logo

Културен прозорец (дванадесето предаване)

Няма начин да не си спомните за един култов филм, когато ви кажа името на изложбата на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, която може да се види в Музея на хумора и сатирата. „Някои го предпочитат аналогово“ – така я нарекоха двамата автори, а ние веднага си мислим за Мерилин Монро и „Някои го предпочитат горещо“. При откриването на изложбата публиката дори имаше възможността да гледа „Някои го предпочитат горещо“, разбира се, след като се запозна и поразсъждава над сериозните въпроси, които повдига „Някои го предпочитат аналогово“. Един от авторите – доц. д-р Добрин Атанасов, разказва с ентусиазъм и много хумор за своето и на Любен Кулелиев творение. 

Нека все още не напускаме територията на Музея на хумора и сатирата – едно място за усмивки и добро настроение, но и за много размисъл. От 2016 година Маргарита Доровска е директор и определено е имала време да размишлява. От размислите са изкристализирали проблеми,  родили са се идеи. Някои са приети, други – не. За една неприета от представители на музейната общност идея разговаряме с Маргарита Доровска. Дигитализацията на българските музеи – на пръв поглед буди учудване защо тази идея, лансирана на годишно събрание на Сдружение Български музеи, не срещна подкрепа. Останалите директори имат своите аргументи, с които са се въоръжили в многото опити това да се случи. Резултат все още няма. Маргарита Доровска има свои аргументи защо това да се случи. Предлагам да ги чуем.  

Помните ли родопските чанове – една емблема на Регионален исторически музей „Стою Шишков“, Смолян? За тях преди няколко предавания разказа екскурзоводът Анна Болгурова. И в този разговор неусетно стигахме до сватбата. Каква е връзката между чановете и сватбата? В Родопите винаги я има. Повечето мъже са овчари, жените се грижат за дома, а в чеиза на булката вълната на овцете има много важна роля.

Звук на чанове ни посреща в Регионалния исторически музей в Смолян

Родопските песни са хубави, но предлагам сега да послушаме народни песни от друг регион на България. Светлозар Тодоров представя един млад изпълнител, влюбен в песните на нашите предци.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още