KulturaBg - logo

Културен прозорец (десето предаване)

Здравейте в десетото издание на предаването „Културен прозорец“. Темите, които избра екипът на Култура ОН ЕР са разнообразни. Говорим за театър и то не с кой да е! Поканили сме режисьорът Невена Митева, която има сериозно присъствие на сцените в страната и извън нея, а това лято беше и единствен български представител на голям международен театрален форум. Къде? Ще разберете от самата нея.

Особено присъствие в художествените среди има доц. д-р Младен Младенов. Преподавател и творец, той разказва за участието си с лекция, посветена на дървото като строителен материал в събитието „В света на Старопланинската архитектура“. Една къща се превръща в кауза за Младен Младенов и той с истинска любов говори за нея. Не заради притежанието. Не! По-скоро заради предизвикателствата, които го провокират да мисли за нейното възстановяване и поддръжка. Не е ли по-добре частната ни собственост да е кауза, която да ни удовлетворява, да ни предизвиква и усъвършенства?

 Постоянно усъвършенстване е необходимо и в миналото в работата на занаятчиите. Ден след ден те изграждат умения, които днес наричаме професионализъм. Срещата ни с най-добрият майстор бакърджия Петър Паунов е интересна и е в момент, в който работи. Уж не вярва, че е най-добър в страната. Но след това с усмивка признава, без излишна скромност, че е сред най-добрите. И те могат да се преброят на пръстите на двете ръце. Всичките са негови ученици.

Дали Лазар Лазаров е най-добър майстор, не знам. Калайджия е, но калайджийството върви с бакърджийството. До Лазар винаги е съпругата му Василка. Много интересни образи, напълно изградени и осъзнати – това са те. Василка също притежава много умения в занаята. И как иначе, всичко се случва пред очите й. Но не може да калайдиса голям съд. Това го умее Лазар. Винаги заедно, това са те – семейството калайджии Лазар и Василка.

За занаяти и за умения, съхранени от миналото ще стане дума и в разказа ни от Черна гора. Селото, където се случва едно важно събитие е малко, но в околностите му има обекти от световно значение – много история, археология, етнография ще видите в репортажа от там. Направи го Светлозар Тодоров, като част от екипа на РЕМО „Етър“. Директорът проф. д-р Светла Димитрова, аниматорът Елена Минковска и Светлозар Тодоров – ръководител на културния мениджмънт в музея взеха участие в международна проява в Черна гора, където представиха характерни поминъчни дейности. Посетителите в музей „Етър“ неведнъж са имали възможността да ги видят, сега демонстрацията стана на територията на Черна гора. Колкото и да си приличат занаятите и поминъчните дейности на Балканите, има и разлики. Гледайте този репортаж!

Надявам се и това предаване да е интересно, но особено вярвам, че чрез него се съхраняват образи, думи и действия на ценни хора, които и след години ще имат свое място и чиято стойност ще бъде ценена.

Научете кой е най-добрият бакърджия в България! Петър Паунов е свързан с музей „Етър“ през по-голямата част от професионалния си живот. Той представи майсторството си по време на събитието „Добра среща, добри наплати“, което се проведе в РЕМО „Етър“. Вижте още как режисьорът Невена Митева стана космополит и с какви награди бе отличена работата й с Мая Бежанска. Гледайте 10-ти епизод на предаването  Културен прозорец “ тук (линк към епизода)

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още