KulturaBg - logo

Съхраненото богатство на село Еркеч

На 13 и 14 юли 2024 г. в музей „Етър“ населеното място представя традициите и обичаите си по време на събитието „Мегдан назаем“. 

Село Еркеч е старо българско село, което преди повече от 90 г. е преименувано на с. Козичино, но и до днес местното население се нарича „еркечани“, „еркечлии“. Богатството на това древно село не е материалното имущество или рядък феномен, богатството на село Еркеч са песните, танците, говорът, носиите и обичаите, предавани през поколения. Затова богатство разговаряме с кмета на селото Иван Атанасов на 2 февруари, на Петльовден в Еркеч. Обичаят Петльовден се почита предимно в Източна България и тръгва от село Еркеч. Легендата разказва как смела майка решава да спаси сина си. 

„Детето си убивам, за еничар го не давам“, вероятно това са били думите на една смела майка, която решава да спаси сина си от тъй наречения кръвен данък. Всичко се случва отдавна, във времената, когато Османската империя се е разпростирала и по българските земи и все още християнски момчета са вземани за попълване на еничарския корпус. Една майка от село Еркеч, днес Козичино в област Бургас, заплашва да убие детето си, но да не го даде за еничар. Тя коли петел и опръсква с кръв целия двор, а момчето си скрива – едни казват в гората, други в обора. Когато събирачите на кръвен данък се връщат и виждат окървавения двор се отказват да вземат повече момчета от Еркеч за еничари. 

Тази история и днес се разказва в бургаското село Козичино (някога Еркеч). 

Празникът Петльовден – 2 февруари, се отбелязва с особена почит в това населено място. Това е празникът на мъжката рожба. И всяка еркечанка, която е родила син, изпитва особено вълнение на тази дата. Традиционно се коли петел, главата му се хвърля на покрива на къщата, а с кръвта се опръсква целия двор. Така символично се пресъздава подвига на смелата майка, която преди много векове опазва своето момче. 

Село Козичино ще представи обичаите си на 13 и 14 юли по време на събитието „Мегдан назаем“, което ще се проведе в музей „Етър“.

„Мегдан назаем“ досега

Хърцоите от село Чилнов на Еньовден в музей „Етър“

 

Няма спор, хърцойките са красиви, работливи, пременени

 

Еньовденски празници в музей „Етър“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още