KulturaBg - logo

Цар Фердинанд – удобният виновник на политическата класа

В това предаване говорим с проф. Петър Стоянович за клишетата и колко трудно се разбиват те. 

Безспорен губещ от Балканската и Първата световна войни е българският народ. Толкова загубени животи и почернени семейства. А какво се случва с българската държавност?

Удобният виновник за всичко е цар Фердинанд Български. Удобен е за цялата политическа класа от първите десетилетия на ХХ век, дори за съгласните със следваната политика. След 1944 г. властта на комунистите няма никакъв интерес от реабилитацията на монархията. След избухването у нас през 1990 г. на демокрацията също не се забелязва особен интерес към последната династия, освен за политическа употреба. 

Петър Стоянович, автор на книгата „Фердинандеум“, започна да разчувпа клишетата, свързани с управленията на цар Фердинад и неговата личност. Оказва се, че зад създадения удобен за употреба негативен образ на този владетел, се крие интелигентен, силен и много иновативен човек.

Тленните останки на Фердинанд ще се завърнат в страната, въпрос на време е – убеден е проф. Стоянович. 

Интервюто с него е направено в кабинета на директора на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Габрово, където Петър Стоянович представи пред многобройна публика книгата си. 

Снимки от събитието от страницата на библиотеката във Фейсбук

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още