KulturaBg - logo

АНДРЕЙ АНДРЕЕВ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ГОЛЯМО НОЖАРСКО ИЗЛОЖЕНИЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Делегация от Габрово посети френския град Тиер за участие в срещата на световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia. Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност.

Андрей Андреев – ножар в Етнографски музей на открито „Етър”, е единственият български майстор, представил страната в Coutellia.
Габровският майстор привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове.
 
На щанда си Андрей Андреев показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”.
 
Андрей Андреев получи признанието на организаторите и се очаква към него да бъде отправена персонална покана за следващи участия.
 
Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия.
 
По време на срещата на световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят.

Габровската делегация бе запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.

 

В неформалната част от посещението българската делегация имаше възможност да се запознае с начина, по който във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност. Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти.
 
Едно от изискванията на организаторите е участниците да дарят свои изделия. Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май. От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 218 аудио, 113 видео, 336 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още