KulturaBg - logo

Благотворителен базар „Мартеници от гайтан“ в музей „Етър“

„Имам око за тези работи, разбирам от хубавото“ – така полу на шега, полу наистина хлопкарят Христо Христов коментира избора си на мартеница от благотворителния базар, който се провежда на 26 и 27 февруари в „Етър“. Посетителите могат да закупят на символични цени мартеници, изработени от участници в Националния конкурс, който музеят организира през 2022 г.

Христо Христов има предимство в избора си, тъй като е един от първите посетители. Хлопкарят взема двете фигури, създадени на основата на кратунки, които могат да бъдат Пижо и Пенда, а по габровски – Рачо и Дешка, но могат да носят и съвсем различни имена. Христо Христов, дори да види щъркел, едва ли ще остави първата закупена от благотворителния базар мартеница на някое плодно дърво. По-скоро фигурите ще украсяват дома на етърския хлопкар, който казва, че умее да цени предметите, създадени с желание и любов.

„Видях всички изложени на базара мартеници, но тези ми „грабнаха“ окото. Мартеницата в наши дни граничи с кича. Но тя е символ за добро и красота, защита за човека е”, споделя Христо Христов. По-късно той закупува още една мартеница, която също няма да закачи на плодно дърво, а ще използва за украса на дома. Семейството му ще бъде приятно изненадано от игривата бяло-червена предачка, която сякаш леко намигва с едното си око.

„Какво тук значи някаква си личност“ – с цитат от стихотворение на големия поет Вапцаров една позитивна софиянка отговаря на опита да бъде научено името й. Споделя, че дълго е живяла извън страната и не знае много за инициативата на президента „Българската Коледа“. Тя с интерес научава, че чрез тази инициатива се събират средства за подпомагане на деца със здравословни проблеми или закупуване на важна медицинска апаратура. Разбира се, взема си мартеници и не пропуска да посети изложбата на победителите в Националния конкурс „Мартеници от гайтан“, която е разположена в Изложбената зала над Хлопкарската работилница, в непосредствена близост до благотворителния базар.

Даниела Стоянова и Маргарита Микова са от Елин Пелин, не идват за първи път в музея, а решението да пътуват до „Етър“ вземат още миналата седмица. Двете дълго избират мартеници, които ще носят и ще подарят на свои близки. Оценяват, че могат да видят музея в един неповторим период – когато се реновират много от съоръженията. Това са гледали хората преди повече от 55 години – когато е създаван музей „Етър“.

„Заповядайте на благотворителния базар „Мартеници от гайтан“ в музей „Етър“!“, приканва посетителите аниматорът Анна Александрова, която докато обяснява инициативата на поредната група посетители, успява да запише видео клип, за да провокира хората да се закичат с мартеници, изработени от български деца.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още