23.03.2016г. | 15:15ч.
БОРБАТА С ТЕРОРА ИЗИСКВА ДА ЗНАЕМ ТОЧНИЯ ВРАГ И ДА ОБЕДИНИМ РАБОТАТА НА СЛУЖБИТЕ

„Вчерашният атентат трябва да е последното събитие, което да ни накара да преосмислим поведението и грешките, които сме допускали по отношение на политиката за сигурност и външни работи.

Явно е, че мерките, които са взети до момента не сработват достатъчно добре. Според мен службите за сигурност трябва да си сътрудничат много по-добре. Това, което чух е, че те са имали данни, но са пропуснали момента за действие".

Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков в интервю за регионалната програма, която Дарик радио излъчва за Габрово, Велико Търново и Русе.

Той беше категоричен, че това е общоевропейски проблем, за който трябват и общи решения. „Службите на отделните страни-членки трябва да действат като една. Синхронизирано, с единна информационна система, с която да могат да обменят информация в реално време, въпреки че някои теми са чувствителни", категоричен бе Новаков.

Друга мярка, която според евродепутата би сработила е за хора, които са пътували в чужбина за да подкрепят терористични организации, и за които службите имат данни, че са радикализирани, да бъде въведен механизъм за отнемане на гражданството и те да не бъдат допускани на територията на Европейския съюз.

Андрей Новаков предложи войната вече да се води не срещу тероризма, а срещу определени хора и организации за да е ясно с кого воюваме и дали има резултати.

Той е на мнение, че трябва да бъде засилен и контрола по външните граници на Европейския съюз. „Границите да бъдат затворени за хора свързани с терористични организации, да направим сметка колко сме приели, какви са те, и който няма право да бъде върнат" добави Новаков.

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.