08.06.2016г. | 11:39ч.
В ГАБРОВО ЗАПОЧВА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За седма поредна година София Филм Фест гостува в Габрово. Програмата стартира на 9 юни (четвъртък) в 18,30 часа с един от най-актуалните премиерни филми в България - „Жажда“ на Светла Цоцоркова. Той ще бъде представен лично от режисьорката и от сценариста на филма Светослав Овчаров.

Общо четири са дните на фестивала в Габрово, а филмите, които ще видим са десет. Във всеки от четирите дни има български заглавия, а през уикенда ще видим и два детски филма, прожекциите на които започват в 11.00 часа.

Билетът е с цена 3 лв. Работното време на касата на зала „Възраждане“ : 9 юни, четвъртък - от 16.00 до 20.30 часа; 10 юни, петък - от 17.00 до 20.00 часа; 11 и 12 юни, събота и неделя - от 10.00 до 11.00  часа и от 17.00 до 20.00 часа.

Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”, а през март авторитетно международно жури му връчи наградата за най-добър български филм на 20-ия София Филм Фест. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

В търсене на подходящите места, герои и атмосфера при осъществяването на идейния си замисъл, Светла Цоцоркова се връща към прекрасни спомени от детството си. „Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан,” – споделя режисьорката.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев,  оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.

След „Жажда“ ще видим филма на Хулио Медем и Пенелопе Крус „MA МA”. Той е с начален час 20,30 и е изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански.

Историята разказва за живота на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда.


„Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в  категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

 

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.