24.03.2015г. | 10:22ч.
ИНИЦИАТИВАТА "ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА" ПОДКРЕПЯ ОБЩИНА ДРЯНОВО

"Община Дряново подкрепя инициативата "Часът на Земята" на WWF - една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави", обявиха от местната администрация.

"В знак на съпричастност към каузата за опазване на природата, на 28-ми март  от 20:30 ч. до 21:30 ч., е редно да изключим осветлението на сградите - домове, офиси, търговски, административни или бизнес площи", призоваха от Община Дряново.

"Часът на Земята" е много повече от 60 минути на тъмно. В България инициативата тази година е посветена на реките и борбата с промените в климата. Проливните дъждове и наводненията причиниха големи щети, показаха ясно, че подценяваме научните факти, не отделяме ресурс и внимание на качественото управление на реките.

"Часът на Земята" дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху планетата и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени", припомнят от Община Дряново.

Светлините на Общинска администрация в Дряново ще бъдат загасени за един час на 28 март т.г. от 20:30 ч. до 21:30 ч.

Какво е Часът на Земята?"


Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Тази година Частът на Земята е на 28 март и започва в 20:30 часа.

В България посвещаваме Часът на Земята 2015 на реките. Очаквайте повече информация за събитията, материалите и предложения как да се включите на страницата ни.

По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Това е най-мащабната акции в света и започва през 2007 г. Инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата.

Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

Колкото по-голям става Часът на Земята, толкова повече излизаме извън демонстрацията на тъмно.

Какво е 60+

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята

- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята.

Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.

- След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен.

Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.

- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.

- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.

- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.

-  Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.

- В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Това е само началото, представете си какво можем да постигнем през 2015 г.!

Източник: WWF

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.