KulturaBg - logo

Коледари в музей „Етър“

Живо излъчване от първото минаване на участниците в „Училище за коледари“ в работилниците на музей „Етър“ (26.12.2021 г.).

Станиникът Илиян е вдъхновителят на тазгодишните участници в инициативата на музей „Етър“ „Училище за коледари“. Момчетата признават, че особената енергия, която излъчва Илиян, когато говори за коледуването, ги провокира да го последват. Илиян коледува за втори път, а очевидно наученото по време на миналото обучение оставя трайна следа в него. Младежът помни много от песните и наричанията, характерни за този обичай.

„Веднъж изпитах тази емоция и поисках отново да я преживея. Приканих момчетата да ме последват, за да продължим традицията“, споделя Илиян минути след първото минаване на коледарската дружина из работилници по чаршията на музей „Етър“.

В родното село на Илиян – Батак, област Велико Търново, всяка година млади момчета се събират в коледарска дружина, минават по домовете на хората и ги благославят с песни и наричания. Преди години, като младеж, бащата на Илиян също участва в пресъздаването на тази традиция и насърчава решението на сина си да се включи в етърското „Училище за коледари“ през 2021.

Тази година участниците в него са от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово.

Николай Николов е един от разпалените последователи на Илиян.

„Преди време, когато Илиян мина за първи път с по-големите коледари, видях огъня в очите му и това ме „запали“ да се запиша сега. Още при първата обиколка с коледарската дружина в музея усетих силата на този обичай и дори накрая не исках да свършва, имах желание да продължим още“, не скрива вълнението си Николай, който е убеден, че с участието си в инициативата помага да се запазят традициите. Той вярва, че с примера си може да увлече след време и други младежи да преживеят силата на коледуването.

Калоян Бонев също става част от „Училище за коледари“, провокиран от емоцията на станеника Илиян. Вижда го при първото му минаване, преди две години и е толкова впечатлен, че не се сеща да направи снимки. Затова пък, посетители на музея на 26 декември 2021 не пропускат да се снимат с Калоян и останалите от коледарската дружина.

Емоцията, свързана с коледуването привлича и Даниел Иванов, който споделя, че научава много нови неща, свързани с този обичай.

„Новото за мен беше, че коледарите са неженени млади мъже, които минават през всички къщи на селото. Баща ми не е коледувал, но ме наблюдава тук в музея. Убеден съм, че самото преживяване не може да се усети в пълнота, ако не си част от коледарската дружина, затова ще се опитам да му споделя поне част от емоцията си“, казва Калоян и обещава някой ден да предаде традицията на своите синове.

Деян Ненчев коледува за първи път и смята, че така прави по-популярни старите български традиции сред своите връстници. 16-годишният младеж досега само е чувал за отделни моменти, свързани с коледуването. Но вече знае, че коледарите са момчета, които се събират в дружина с нечетен брой участници, минават по домовете, наричат и благославят. С участието си в този обичай момчетата заявяват пред обществото, че вече са мъже.

И Цветомир е коледар за първи път. Изрича същите думи като другите, когато бъде запитан защо желае да е коледар.

„Интересно ми е, исках да разбера каква е емоцията“, казва той и добавя, че в семейството му традициите се спазват.

В мотивите на младите момчета, които след днешното си коледуване вече са мъже, няма особена разлика. Но всеки преживява емоцията от пресъздаването на този обичай по свой собствен начин и ще я запомни за цял живот. Не е ли това начинът да се съхранят българските традиции?

Още по темата:

Защо искам да стана коледар?

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още