08.03.2017г. | 16:30ч.
„КЪМ ВСИЧКО ПОДХОЖДАЙ С ЛЮБОВ..." - ЕДНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ЕМИЛИЯН СТАНЕВ

Докторът по българска литература Радка Пенчева завежда къщата-музей „Емилиян Станев” във Велико Търново. Тя откри изложбата „Към всичко подхождай с любов…”, посветена на големия творец, в Регионален исторически музей-Габрово.
 
Наименованието на изложбата е цитат мисъл на Станев – „Към всичко подхождай с любов - към цветето, към дървото, към птицата и човека, дори когато той не заслужава такова чувство. Иначе няма да разбираш, тоест - да прощаваш!

 
При г-жа Пенчева, интересът към писателя идва преди години, когато постъпва на работа в къщата-музей. Определя Емилиян Станев като един от най-големите български писатели и го поставя редом до Димитър Талев и Димитър Димов.

„Емилиян Станев оставя едно творчество, което може да се нарече класическо за белетрист – с разкази, с повести и новели, с романи. Знаете, че през 1944-45 година се връща в нашия край и става управител на едно ловно стопанство край Елена. Плод на тези му ловни страсти са разказите и приказките, посветени на животни”, коментира доктор Пенчева и допълва, че сборникът „Вълчи нощи” е ненадминат в българската литература. 
 
В представената в РИМ-Габрово изложба се проследява жизнения и творчески път на Емилиян Станев чрез способите на визуализацията. Посетителите могат да видят факсимилета, снимки, преводи на негови книги в чужбина. Представен е интереса към неговото творчество от страна на театралните среди. Изложбата показва и една слабо позната на широката публика страна от творчеството на Емилиян Станев – неговата поезия.
 
От експозицията човек може да се запознае с прототипите на героите от романа „Иван Кондарев”.

 
Преди години от къщата-музей предлагат в учебниците за осми клас да бъде включена повестта „Крадецът на праскови”. За учениците в тази възраст Емилиян Станев вече е познат. Докоснали са се до творчеството му, чрез историите, предназначени за детската аудитория – „Чернишка” и „Къщичка под снега”.
 
Емилиян Станев е бил и политик – има един мандат като народен представител. След това се оттегля и казва, че в Народното събрание трябва да избират едноръки хора, които да гласуват по един и същ начин. Писателят е депутат от Димитровград и съдейства за откриването на театър в града. Емилиян Станев е единствения народен представител от времето на социализма, който гласува за нещо против. Не е съгласен с приемане на закона, който предвижда на писатели да се дават пари преди да е ясно дали изобщо ще напишат някаква книга. Тогавашният Първи – Тодор Живков, му казва, че всички писатели ще го намразят.
 
Изложбата бе открита пред публика от ценители, но е насочена към широката публика, която има интерес към българското творчество. Габровци могат да я видят до средата на април. При откриването й бе показан „Вечните ловни полета”, документален филм, в който главен герой е Емилиян Станев.  
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.