KulturaBg - logo

НАЙ-ЯРКИТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА СА БОЯДИСАНИ С РАСТИТЕЛНИ БАГРИЛА

Велики Четвъртък е един от най-важните дни през Страстната седмица. Християните боядисват великденски яйца. На този ден започва подготовката на хлябовете, свързани с празника. Познатите днес козунаци са по-късен вариант, преди тях българите месят краваи и обредни хлябове.
 
В средата на кравая, там където е дупката, се слага червено яйце. Ако стопанката е решила да замеси пита, слага нечетен брой яйца - три, пет или седем. Изработва се и кръст от тесто, който се поставя в средата на хляба. Уредникът в ЕМО “Етър” Павлина Дамянова разказва това пред камерата на телевизия БТВ. Екипът снима материал, свързан с Велики четвъртък за новините на националната медия.

 
Когато става въпрос за Велики четвъртък, най-познато на хората днес е боядисването на яйца. На две места в ЕМО “Етър” днес посетителите можеха да видят как става това - на открито срещу Гайтанджийска одая и на огнището в къщата от село Тумбалово.
 
Българи и чужденци слушаха с интерес разказите на Къна Бочукова и на Димитринка Илиева. Двете жени пазят традицията на боядисване на яйца с естествени багрила и са готови да я споделят с всеки, който прояви желание.
“Лилав цвят се постига с медуница”, споделя Къна Бочукова и показва на струпалите се около нея хора растението.
 
Люспите от лук също будят любопитство. Ако бъдат нарязани на тънки ивици, с тях може да се постигне допълнителна украса на яйцето.


Къна не говори унгарски, а тримата младежи, които се интересуват от съдържанието на менчето й не знаят български. Липсата на езикова пресечна точка не смущава никого. Младите мъже правят снимки, с които да покажат на своите приятели къде са били и какво са видели. След няколко минути се разделят с усмивки и леко махване с ръка. Все пак намират пресечна езикова точка, макар и с езика на жестовете.

 
Димитринка Илиева е постигнала такива цветове на своите яйца, че производителите на най-добрите химически бои биха се притеснили от конкуренцията й. Нито един посетител обаче не се съмнява, че яйцата на Димитринка са боядисани с естествени багрила. Всичко става пред очите им, а изкуството на тази мълчалива жена сякаш не се нуждае от много обяснения. Когато Димитринка боядисва яйца, всичко изглежда лесно. Трудно е когато опиташ. И после пак става лесно, защото Димитринка обяснява кратко, ясно и разбираемо.
 
Яйца се боядисват и в събота. Доста от посетителите в ЕМО “Етър” днес заявиха, че се отказват от купените вече бои. Оказа се, че познават поне по три от използваните за боядисване на яйца растения и смятат тази година да се върнат към традициите. 

Сподели

Гледайте още