06.08.2015г. | 13:12ч.
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИ ИНСТРУМЕНТИ (ЧУЙТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ГАБРОВЕЦА)

За първи път в тазгодишното издание на Международния панаир на занаятите в АЕК „Етър“ - град Габрово, който ще се проведе от 4 до 6 септември, ще се състои и „Национален събор на майсторите на народни инструменти“.


Идеята и организацията на събора са дело на  “Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово“, а домакини на неговото първо издание ще е АЕК „Етър“.

Собственик и управител на Музикалната компания е Николай Христов – народен музикант и певец, родом от град Габрово, познат на любители, изпълнители и ценители на българската народна музика като Николай Христов – Габровеца.

Тази идея е заседнала с съзнанието му през годините от многобройните му срещи и контакти с майстори на народни инструменти от различни краища на страната. Имал е предложение от други места да  реализира тази своя идея, но неговото голямо желание и мечта е този събор да се проведе не къде да е, а в родния му град – градът на Рачо Ковача.

И според думите на Николай, няма по-подходящо място затова от Етнографския музей Етъра - там, където е жива традицията, там, където са се майсторили и продължават да се правят едни от най-характерните и уникални произведения на българските занаяти.

Целта на организаторите е преди всичко да се съхрани, развива и популяризира един уникален занаят, който е на изчезване. Да се популяризират Българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на фолклора ни! Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди.


На този събор ще си дадат среща майстори на традиционните народни инструменти гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан – представители от всички краища на Родината. Идеята е да се получи един своеобразен празник на Българщината и то не къде да е, а в сърцето на България. И не на последно място разбира се, целта е този събор да стане традиционен.

Важен акцент от събора е неговия конкурсен характер. Народните инструменти ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от най-известни майстори свирачи в България – солисти към оркестъра на Българско Национално Радио.

Те ще правят демонстрации с представените от майсторите инструменти, а най-добрите ще бъдат отличени и обявени за гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан на 2015-та година. Те ще бъдат изкупени от организаторите и ще поставят началото на нещо ново и уникално –„Колекция от български народни инструменти“, която ще бъде разположена на територията на АЕК „Етър“ и ще може да бъде представена пред хилядите гости на музея.

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.