KulturaBg - logo

ПЪСТРИ НОСИИ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ В ЕМО ЕТЪР НА 5 МАЙ

14 двойки взеха участие в Младежкото фолклорно надиграване „На Гергьовденското хоро”, което се проведе на 5 май преди обед в ЕМО „Етър”. Пъстри костюми, добро настроение и отлични танцови умения - това видя публиката, която се събра на площада пред църквата в музея.
 
Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева взеха първо място в Първа възрастова група. Втори са Йордан Шубраков и Наталия Христова , трети – Николай Гьочев и Цветелина Караджова.

 
Във Втора възрастова група победител е двойката Адриян Ивовски и Станимира Алексиева. Втората позиция е за Илиян Нейков и Христиана Вангелова, а трета за Мирослав Пометков и Елица Пенчева.
 
Комисията, която оцени танца на двойките, присъди и една допълнителна награда – За най-автентичен костюм, на Никола Бошнаков и Стела Инджова.

 
Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева са от Горна Оряховица. За първи път се явяват като двойка пред публика. Мартин казва, че обича да се занимава с фолклор и да помага да се запазят традициите на българите. НЧ „Братя Грънчарови” е мястото, където той и Мартина-Теодора учат народни танци. Въпреки възрастта си, те имат достатъчно натрупан опит. Ръководителят Иван Иванов ги комбинира като двойка за участието им в Младежкото фолклорно надиграване „На Гергьовденското хоро”. Успява да ги убеди, че си подхождат – по височина и характер. Мартина-Теодора вече е убедена, че е така.

 
„Доволна съм. Мислех, че няма да се получи нищо, но ето, че стана. Не бяхме свикнали един с друг, затова имах съмнения, но когато излязохме пред публиката наистина танцувахме като двойка и в синхрон”, оценява момичето.
 
Христофор Петков и Мария Димитрова получиха наградата на публиката. Те също за първи път се явяват като двойка, но сами избират да е така. Двамата учат народни танци във ДФА „Габровче”.
 
Адриан Ивовски и Станимира Алексиева – също от „Габровче, са доволни от представянето си, както и от това, че то е оценено. Те печелят първа награда във Втора възрастова група. Споделят, че са дали всичко от себе си. Добри приятели са в живота и това им помага да танцуват пред публика. Както и да не се притесняват да си дават препоръки.

 
На 6 май – Гергьовден, от 10:00 часа е празничната църковна служба в храм „Свето Богоявление”. След 10:00 часа в музея могат да се наблюдават различни прояви, свързани с Гергьовден – биене на масло в мандрата, украса на гергьовденски хлябове, представяне на млечни продукти в Център „Българка”, тематични ателиета за работа с деца.
 
Двете възстановки на гергьовденска обредност от Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” от село Паламарца са с начален час 11:30 и 13:30 часа. На 6 май от 09:30 до 16:30 часа ще има демонстрации на оръжия, тъкани и облекла от представители на клуб „Традиция”. 

На посетителите в музея ще бъдат обяснени символиката на Св. Георги, овчарската дърворезба и оброчния камък. 
 
На 5, 6, и 7 май от 10:00 до 18:00 часа е предвиден Базар на млечни продукти в Център „Българка”.

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 218 аудио, 113 видео, 336 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още