KulturaBg - logo

РАДИКАЛНИТЕ ИГРИ НА MOLLEINDUSTRIA

Интерактивна изложба „Радикалните игри на Molleindustria" ще бъде представена в Дома на хумора и сатирата. Откриването е на 29 март от 17:30 часа в зала 6. Куратор е Мартин Русков.

„Радикалните игри на Molleindustria“ е интерактивна изложба за малки и големи, в която са представени различни компютърни игри. Някои от тях са създадени преди повече от десет години, но са актуални и днес и без изгледи въпросите, които поставят да бъдат решени скоро. Въпреки че създаването им е провокирано от актуални събития, продължаващата им актуалност показва дълбочината, която авторът Паоло Педерчини, успява да разкрие. Игрите на Молеиндустрия съчетават сарказъм, ирония и алегория и могат едновременно да разсмеят, натъжат и ядосат аудиторията.

Верски боец, 2009, Flash


Най-добрата бойна игра в тези мрачни времена. Изберете си вяра и разгромете вашите врагове. Намерете отдушник за своята нетолерантност. Религиозната омраза никога не е била толкова забавна. Верски боец 2 е продължението на печално известната игра, която разгневи 1.3 милиарда мюсюлмани от 57 държави. Скандалът доведе до блокиране на играта във всички мрежи. Съжалихме, че употребихме ирония и насилие и този път искаме да ви предложим положителна, ненасилствена игра, която учи на универсалните ценности толерантност и уважение. Това е много проста игра, която може да се играе от деца на всякакви възрасти, от религиозни водачи и дори от журналисти!

Свят на течове, 2010, Flash


Тази игра е интерактивна интерпретация на есето „Конспирацията като начин на управление“ на Джулиан Асандж, документ от ключово значение за разбиране на Уикилийкс и концепцията за радикална прозрачност като стратегия за социална промяна. Свят на течове включва заглавия за актуални течове на информация, най-често свързани с Уикилийкс, но не само. Кликването върху заглавие спира играта и отваря прозорец на браузера със свързаната новина.40 години след една ужасяваща трагедия в родния спорт, мистерията оставаGong.bg

Оцеляване от независимите медии, 2004, Flash

7 октомври 2004, четвъртък: ФБР конфискува хард дисковете на сървъра, на който са поместени много интернет страници на Индимедия. Според говорителя на ФБР, конфискуването е по заявка на италианските и швейцарските власти, но все още няма официални потвърждения от двете държави. През това време можем само да развиваме хипотези. 

Играта Макдоналдс, 2006, Flash


Печеленето на пари в корпорация като Макдоналдс не е никак лесно. Зад всеки сандвич стои сложен процес, който трябва да се научите да управлявате: от създаването на пасища до клането, от ресторанта до брандирането. Ще откриете всички мръсни тайни, които са ни направили една от най-големите компании на света.
Печеленето на пари в голяма корпорация съвсем не е лесно. Зад всеки хамбургер стои сложен процес, който трябва да се научите да управлявате.

Олиогархия, 2008, Flash


Сега и вие можете да станете главно действащо лице в ерата на петрола: правете проучвания и добив по целия свят, корумпирайте политици, блокирайте алтернативни източници на енергия и увеличавайте пристрастеността към нефта. Постарайте се да се забавлявате преди ресурсите започнат да се изчерпват.

Най-добрата поправка, 2013, Flash


Неофициална игра на американската NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие) за контрола върху оръжията, тактическата стрелба и 4-измерното мислене. Бъдете добри момчета с пушка! Спрете лошите момчета с пушки! Но дали това няма да ви направи лоши момчета в очите на някой друг? Изследвайте противоречията в начина на мислене на консерваторите с тази уникална масова игра за един играч.

Както много свои връстници, Мартин Русков навлиза в света на компютърните игри от много ранна възраст и започва да преследва мечтата си да прави игри, минавайки през програмиране, математика и интерактивни разкази. Но едва когато попада на произведенията на Molleindustria, си дава сметка за потенциала, който има любимата му медиа. Той се убеждава, че тя може да промени света към по-добро – от обществения живот в България, до глобални проблеми като екология и войни. Всичко това го довежда до пред вратите на University College London, където Мартин изследва как компютърните игри могат да бъдат използвани за изучаване на противоречиви области от човешкото познание и защитава докторантура по темата. През последните години, Мартин работи по различни проекти в областта на образованието. Той е и инициатор на ежегодния Весел хакатон – Габрово гейм джам, част от международната мрежа Global Game Jam.
Сподели
ДХС
Партньор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 61 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още