KulturaBg - logo

08.04.2017г. | 15:27ч.
СЛЪНЦЕТО СЕ СКРИ, ЗАСРАМЕНО ОТ КРАСОТАТА НА ЕТЪРСКИТЕ ЛАЗАРКИ

С две възстановки днес в ЕМО „Етър” бе отбелязан Лазаровден - пролетен празник, в който участват младите още неомъжени моми, готови да се задомят. Празнува се една седмица преди Великден, в събота.


20 момичета от „Училище за лазарки”, което от години ЕМО „Етър” организира в първата седмица на април, взеха участие във възстановките на обичая. Девойките представиха характерните за Лазаровден песни и танци, обиколиха къщите по Чаршията в музея и хвърлиха венците си от моста в река Сивек.


Радина Чокелиева и Виктория Николова от Национална Априловска гимназия станаха кумици. Венчетата на момичетата изплуваха първи от водите на реката. Вярва се, че кумицата ще се омъжи първа от лазарките, а на следващата година трябва да научи новите момичета на изпълнените със символика песни и танци, свързани с празника.


Лазаруването е важен за ЕМО „Етър” обичай, който се пресъздава всяка година и предизвиква интереса на посетителите.

„Слънцето се скри, засрамено от красотата на етърските лазарки”, шегуваха се туристите в музея, които гледаха възстановките на момичетата. Прохладният пролетен ден не им попречи да отпразнуват Лазаровден. Те вървяха по цялата Чаршия с лазарките, спираха се с тях пред къщите, снимаха танците им и се струпаха около моста над река Сивек, за да проследят на коя лазарка венецът ще изплува първи. 


ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още