KulturaBg - logo

14.12.2017г. | 17:50ч.
ТВОРЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПРИСТИГАТ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „25 ГОДИНИ ЕНКАУСТИКА”

Ретроспективна изложба „25 години детска школа Енкаустика” ще бъде открита на 15 декември, от 17:30 часа, в залата на ул. „Николаевска” №10 в Регионален исторически музей-Габрово.
 
През този период съвместните изложби са десетки, а създадените между двете организации контакти – отлични.
 
Школата възниква като Свободно избираема паралелка в училище „Ран Босилек”. Включват се деца от класовете със засилено изучаване на изобразително изкуство.

„Това се оказа нещо много ценно за града ни. Тези паралелки дадоха добри кадри и 50% от децата в тях след това се занимават с някакъв вид изкуство. Това са художници, архитекти, дизайнери. Доста от тях завършиха Художествената академия в София, други се обучаваха в чужбина.”, разказва Румен Трифонов, който е дългогодишен ръководител на школата.
 

В изложбата могат да бъдат видени творби, рисувани в началото на 90-те години на ХХ век. Представени са картини на Емануела Трифонова, Марияна Манева, Ирина Росенова, Борис Денев, Мартина Денева, Виктор Христов, Марина Стоянова и др.
Много от тях пристигат специално за изложбата от София. Ще бъдат представени не само ранните им творби, но и съвременни, за да се проследи развитието през годините.
 
През 1995 година Емануела е в първи клас, сега – докторант в Художествената академия. За посетителите на РИМ-Габрово ще бъде любопитно да се запознаят с постиженията й, както и с тези на нейни връстници.
 
„Основната живописна техника в школата е енкаустиката. Но подготвяме за кандидатстване в академията и в художествени училища. Всяка година в Художествена академия влизат поне по двама-трима наши възпитаници.”, споделя Румен Трифонов. 
 
Ролята на Регионален исторически музей-Габрово за популяризиране на творбите на млади габровски художници е значителна. Това отчита Румен Трифонов. Той изказа благодарност към екипа на музея, който по думите му винаги има готовност за съвместни инициативи с школа „Енкаустика”.

Изложбата ще може да бъде посетена до 20 януари 2018 г.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още