KulturaBg - logo

49 172 БЪЛГАРСКИ ЕВРЕИ ОСТАВАТ НЕДОКОСНАТИ ОТ ХИТЛЕР

"Недокоснати от Хитлер", един филм, който платформата Култура ON-AIR пуска на 10 март. На този ден се отбелязва годишнината от спасяването на българските евреи.

Списъкът на Шиндлер е една великолепно пресъздадена история за спасяването на 1100 евреи по време на Втората Световна война.

Но има и една история за спасяването на 49 172 деца, жени и мъже, които са част от еврейската общност на народа на малката страна България. Тя е разказана във филма "Недокоснати от Хитлер", предоставен на интернет-платформата Култура ON-AIR от Яков Джераси, директор на фондация "Израел - България" и Община Габрово.

По време на Втората Световна война България няма избор и е принудена да стане съюзник на фашистка Германия, за да не бъде прегазена от войските на Хитлер.

Една малка страна, която по стечение на обстоятелствата се оказва във война с целия свят.
Втората Световна война - избити са милиони евреи. От България също е поискано да изпрати своите евреи в лагерите на смъртта.

Но нещо се случва.

Спасителите:

Цар Борис ІІІ, който отхвърли настояването на Хитлер да бъдат избити евреите на България. Малко след това той е мъртъв. Обстоятелствата около смъртта му и днес остават неясни.

Лиляна Паница, която жертва любовта си в името на морала и приятелството. Лиляна Паница е първият човек в България, който предупреждава ръководството на еврейската консистория в София за готвената депортация на евреите от Беломорска Тракия и Македония и на техните сънародници от България.

Владимир Куртев, който даде живота си за защита на свободата и човешките права. Участва в кюстендилската делегация, която на 8 март 1943 година поставя началото на акцията по спасяването на българските евреи. Освен него в състава на делегацията, влизат още народният представител Петър Михалев, адвокатът Иван Момчилов и търговецът Асен Суичмезов.

Димитър Пешев, зам.-председател на Парламента. Платил с политическата си кариера за своята позиция в защита на евреите. "България е малка страна. Ние нямаме големи богатства. Имаме нашите морални принципи", са думите на този голям български политически деец.

Митрополит Кирил, (по-късно патриарх на Българската православна църква), поема събраните за депортиране евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. За това си дело през 2000 г. е провъзгласен от организацията „Яд Вашем“ за „праведник на народите“, а наследниците му получават специална благодарствена грамота и почетен медал.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още