22.01.2016г. | 09:24ч.
БУЗЛУДЖА - ПАМЕТТА НА ВРЕМЕТО (ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА)

На 19 януари, вторник, в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето”. Една изложба, в която участват двама българи – арх. Дора Иванов и фотографа Радослав Първанов и шотландските фотографи - Никола Милър и Лес Джолстон.


Отначало бях скептичен, че събитието ще привлече вниманието на габровци, на медиите, на младите, на всички, споделя Радослав Първанов.

„Не бях прав, откриването бе уважено от много и различни хора, което само можеше да ни радва. Благодарен съм на всички, които присъстваха, благодарен съм че ни изслушаха, че разгледаха нашите творби, че се запознаха с интерес с проекта на архитект Дора Иванова и дискутираха заедно с нас въпроса за възстановяването на паметника.


Какво се крие зад това събитие? Много труд и старание. Започнахме отдалеч и се постарахме да се получи както трябва. Подредихме изложбата предишния ден – аз и Дора и чакахме да дойде заветния вторник. На следващия ден, ранния следобед се срещнахме с медиите и започнахме да се подготвяме за голямото откриване.

Доста по-рано от обявения час започнаха да идват хора. Тогава имах възможност и се загледах какво им прави впечатление, следиха снимките отблизо, заглеждаха се, после продължаваха напред. Голям интерес у тях предизвикаха таблата с проекта на арх. Иванова, там имаше история, имаше снимки, чертежи, всичко което беше свързано с проекта и това, което щяхме да разкажем пред публиката на откриването.


Дойде време да открием, приветствахме дошлите на нашето събитие и всеки пое своята част от откриването. Първа бе думата на Дора, тя бързо разказа защо сме се събрали, защо всичко това е в Габрово и какво ще се случи същата вечер.
После думата бе дадена на мен. В няколко изречения разказах с какво съм помогнал за проекта, разказах и с какво се включвам в изложбата като фотограф. После думата получи колежката Никола Милър, която участва с най-много фотографии и живее в севлиевското село Крушево.


Хората ни слушаха с интерес, смятам че не им беше скучно. Всеки казваше своето мнение по въпроса, накрая дойде време за голямата презентация. Прецизно подготвената презентация на проекта за реновиране и създаване на съвременен музей от руините на Бузлуджа подготвен от Дора Иванова. Това бе нейната дипломна работа, която тя защити с отличен в Берлин.

Мина презентацията имаше няколко въпроса от публиката, дискутирахме различни въпроси, получи се много интересен разговор. Включиха се и по-младите и по-възрастните, което е чудесно защото хората имат мнение и не се притесняват да го изразят.
След официалната част се постарах да поговоря с повечето от гостите, да разбера какво мислят те, дали са песимистично настроени или обратното, какво мислят за проекта, за нашите фотографии. Изключително доволен съм от случилото се и получената информация, мнението на всички без значение къде се намират в нашето общество е изключително важно за моята работа и проекта на архитект Иванова.


Тук е мястото да ви кажа, че който желае може да закупи висококачествена разпечатка в размер 50 х 70 сантиметра. Като средствата събрани от снимките ние фотографите даряваме на фондацията, за необходимите проучвания. Цената на всяка снимка е 20 лева, много ли са, малко ли са ще оставя вие да прецените, но ви уверявам, че ще поставите на стената вкъщи или в офиса произведение на изкуството от едно уникално място.


Най-отдолу можете да видите сметката на фондацията, ако желаете да направите дарение, а също така сме изработили пощенски картички с всички снимки от изложбата, парите от тях също са за целите на фондацията, цената им е 2 лева".
Ако желаете да помогнете на каузата можете да го направите по най-удобния за вас начин. На имейл адрес  buzludzha.project@gmail.com тел. 0878 39 08 93 или сайта на проектаwww.buzludzha-project.com

Банкова сметка на  фондацията
фондация "Проект Бузлуджа"
Първа инвестиционна банка
IBAN BG90FINV91501216590160
BIC FINVBGSF

 
РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ
Автор: РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Брой публикации: 2 аудио, 6 видео, 8 новини

Виж всички публикации на автора »

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.