28.10.2015г. | 12:40ч.
БЪЛГАРЧЕТА, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, ИЗПЪЛНЯВАТ "Я КАЖИ МИ, ОБЛАЧЕ ЛЕ БЯЛО"

Клуб на будителите и Рекламна агенция “Елмазови” ви канят на концерт-спектакъл „Я кажи ми, облаче ле бяло”, посветен на писателя Ран Босилек и неговото творчество. Спектакълът ще се състои  на 29 октомври от 18:00 ч. в зала „Възраждане”.

Важна част от емоцията на концерта ще са децата на наши сънародници в чужбина, които се включиха в инициативата "Я, кажи ми облаче ле бяло", като изпратиха видеоклипове с изпълненията си на произведения на Ран Босилек. Участниците са на възраст от 4 до 24 години и живеят в САЩ, Германия, Англия, Франция, Монако, Канада, Република Южна Африка.

Кристина Маринова на 5 години, живее в САЩ

Габровският камерен оркестър ще изпълни произведения на български композитори – Георги Златев-Черкин, Марин Големинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев. Ще прозвучи автентичният глас на Ран Босилек от Златния фонд на БНР. Внучката на писателя г-жа Ралица Негенцова ще сподели във видео-интервю кое е любимото й стихотворение и кой е прототипът на Весел Патиланчо. Две очарователни малки габровки - Далия Ковачева и Стела Чалъкова - ще покажат талантите си да пеят и рецитират. Организаторите са подготвили и още приятни изненади за публиката.

Проявата е част от проекта "Патиланско царство", финансиран по програма "Култура" на Община Габрово.

Весела Веселинова на 6 години, живее в Претория, ЮАР

Половин час преди концерта, на пл.”Възраждане» ще има Флашмоб танц. Тази младежка провокация е организирана от Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово, в рамките на проект за малка инициатива „155 лица на младостта“, финансиран от МИКЦ – Габрово.

Идеята, както и проектът "Патиланско царство", са част от културните събития, организирани по повод 155 години Габрово град и това ги обединява. Клубът за народни танци „9/8 БГ”, шоу балет “Магия” и вокална група „Габровски напеви” от Народно читалище „Априлов-Палаузов“ ще се впуснат в танците на открито. Входът е свободен и всички могат да участват, за да танцуват и се забавляват заедно без възрастови ограничения, а после да споделят емоцията да бъдеш габровец, заедно със зрителите в залата и съгражданите ни по света.

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.