29.01.2015г. | 19:11ч.
ГАБРОВО ОТНОВО ЩЕ ИМА ПАРК С ЛОДКИ

Уникални места в Габрово са рухнали. През 90-те години бе забравено, че интелигентната промяна е следствие на приемственост. Приемственост на добрите практики на всички кметове и общински съветници, управлявали Общината.

Европейските фондове са възможност да върнем към живот знакови за Габрово места. 

Снимките от видеото и коментара са направени през лятото на 2012 година. Днес вече има промяна. Парк "Маркотея" възвръща облика си от времето, когато беше любимо място за отдих на габровци.

На 29 декември 2014 г. Община Габрово подписа договор със „Сънником” ЕООД за изпълнение на обект „Благоустрояване на парк  „Маркотея”, гр. Габрово“ на стойност 1 918 815,76 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строително-ремонтните работи е 292 календарни дни.


Повечето от нас, жителите на столицата на хумора и сатирата, помним езерото с лодките, поддържаните алеи с цветята, зелените площи, зоологическия кът. И искаме отново да ги има. 

Парк "Маркотея" възвръща облика си от времето, когато беше любимо място за отдих на габровци

С две детски площадки, зона с фитнес уреди на открито и велоалея ще се сдобие парк „Маркотея“ до края на годината.

Облагородяването на парка вече започна с преглед и основно прочистване на растителността, а в завършения си вид той трябва да има нови алеи, пейки и кошчета, кътове за отдих и развлечение, зона с атракции, ново парково осветление и напоителна система, няколко обслужващи постройки, видеонаблюдение.

Ще бъдат възстановени старите чешми в парка, алпинеумът и така обичаното от габровци езеро. То ще бъде почистено, ще бъдат ремонтирани системата за водозахранване, преливникът и шахтите, а мостчетата, пристанът, кулата и островът ще бъдат реставрирани.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.