KulturaBg - logo

ПРИЕМИ МЕ НА СЕЛО

          "Приеми ме на село" - създаване на мрежа от Приемни села в България           

В България младите хора все повече се отдалечават от своите корени. Те губят връзка със селото и природата. Много от тях нямат роднини на село, които да ги запознаят с основните дейности в областта на земеделието и животновъдството. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. 
Родителите на младежите също отиват в селата само на „селски туризъм”, „спа туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ни харесва”.

Селата oт ден на ден се обезлюдяват все повече, биват заличени от картата на България. Една от последните статистики сочи, че за пръв път от много години насам броят на населението в селските райони е паднал под два милиона души. 
Трябва ли да разчитаме само на богати чуждестранни пенсионери да поддържат живота в тези села, а и с какво те допринасят за запазването на българщината там? Селото съхранява обичаите, които трябва да опознаем, то е богатство от знания, но и богатство на духа. Последният ни шанс да го осъзнаем си отива и ние сме длъжни да направим всичко възможно за да го оценим и запазим.
Затова и нашият проект „Приеми ме на село” е свързан със селото и възрастните хора. Подобно на идеята за приемни родители, ние през лятото на 2013 година реализирахме идеята за „приемни” баба и дядо - възрастни хора от село Новаковци доброволно приеха млади хора /„приемни” внучета/, които живяха известно време при тях, помагаха им в ежедневните грижи в домакинството, за животните, за зеленчуковите и овощни градини, за приготвяне на зимнина и т.н. По този начин те придобиха повече познания и опит относно нашите традиции, бит и култура. 
„Приеми ме на село” по своята същност представлява обмяна на знания, труд, ценности и опит. Но проектът носи и други ползи - насърчава комуникацията между поколенията, съхранява и популяризира българските традиции, възпитава в труд и уважение към труда.

През септември 2013 г. в с. Новаковци бе поставено началото на инициативата и пилотно бе осъществен културно-социалния продукт „Приеми ме на село”. Община Габрово инициира, методически разработи, организира и финансира проекта, а Народно Читалище „Просвета-1931” активно партнира в практическата реализация на продукта. Като резултат на това партньорство бе демонстриран моделът на първото Приемно село в България, в което млади хора от града имаха възможността да се докоснат до традициите и обичаите, характерни за българското село и да се включат активно в „селския” живот. 
Огромният успех и широкото публично одобрение, който имаше този проект, задължава неговото продължение и мултиплициране в посока създаване на мрежа от Приемни села в България.
Това е основната задача на „Приеми ме на село” – да се създаде мрежа от Приемни села в България, която да съхранява българското, да се разшири обхвата на инициативата с привличане на нови села и млади хора към идеята за съхраняване на българщината, опазване и популяризиране на традициите, ценностите и обичаите, характерни за българското село. 
Но нашата работа не спира до тук! Тази година продължаваме да работим и да разширяваме първоначалната си идея! 
Очаквайте още актуална информация за дейностите по инициативата ни!

Вие имате ли село? А били ли сте някога на село? Усещали ли сте чистотата, спокойствието и красотата на българското село? А събуждали ли сте се рано сутрин с вкусната закуска на баба? Приготвена изцяло от домашни продукти, от "щастливи" животни? А играли ли сте си с тях, помагали ли сте в отглеждането им? Прекарвали ли сте цели дни на къра, където само птичките и тревичките са ви приятели? Помагайки в прибирането на реколтата или просто на разходка? Брали ли сте домашни плодове и зеленчуци за прясна салата или просто за приготвяне на зимнина? 
А хората? Знаете ли, че най-искрените, най-топлите и най-благородните хора живеят на село? Трудят се, отдават цялото си ежедневие в грижите за близките си и за приятелите си? Поддържат живи историите от миналото, народните обичаи и българския дух! 
На село всичко е истинско, всичко е реално! А Вие били ли сте на село? Ако сте, то Вие сте невероятни късметлии, защото                 имате невероятни спомени, знаете чудесни истории, знаете как се държи мотика или брадва, как се дърпа баница, как се доят козички! Хапвали сте най-вкусните гозби и познавате най-благите хорица!  А ако пък не сте? Тази страница ще ви отведе на място, различно от всичко, което познавате, ще видите хора, от по-усмихнатите, по-благородните, по-истинските...  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
ЕЛЕНА ХРИСТОВА
Автор: ЕЛЕНА ХРИСТОВА

Брой публикации: 34 аудио, 6 видео, 3 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още