KulturaBg - logo

РЕЖИСЬОРЪТ НЕВЕНА МИТЕВА ИЗБРА ЕТЪР-а ЗА СЦЕНА НА СВОЯ ПОЕТИЧЕН ИЗБЛИК - ПОСТАНОВКАТА ШИБИЛ

В Етнографски музей на открито „Етър” започнаха репетициите на „Шибил”. Цялата трупа на Драматичен театър „Рачо Стоянов” участва в този уникален спектакъл, чиито режисьор е Невена Митева. На 19 юни е премиерата, а на 26 юни е второто представление. Двете са безплатни за публиката. През юли ще има още едно безплатно представление. Осигурен е и транспорт до музея.
 
Защо Невена Митева е избрала да направи „Етър”-а сцена на „Шибил? Тук има бяла магия, казва тя.
 
„Отново „Шибил”, но този път със съвършено нов състав – много млади хора. Любопитно е какво е тяхното усещане, как те ще се почувстват в атмосферата на „Етър”-а, която е много зареждаща и с много бяла енергия. Бяла магия има в тези пространства и си мисля, че по някакъв начин това ще се отрази на актьорите. Сега е много рано да мислим за това, но когато светнат прожекторите и се получи тази приказка, каквато представлява „Етър”-а през нощта, те самите ще се потопят в атмосферата и тя ще заработи в полза на спектакъла.”
 
На 30 май бе първата репетиция. Включена е цялата трупа, която играе във външните пространства на музея, по чардаците. Ролята на Шибил е поверена на Иван Юруков. Предстоят общо пет репетиции, след което е премиерата. Иван Юруков ще се присъедини към репетициите малко по-късно, очаква се и Георги Петков - композитор, който ще подготви представянето на музиката в откритите пространства.
 
Невена Митева казва, че предизвикателството е сериозно, тъй като такъв спектакъл се реализира по-трудно от филм. Някои от сцените са много близо до публиката, други далече.
 
Режисьорът Петринел Гочев определя този тип театър като специфичен за самата Невена Митева, а тя казва, че това е неин поетичен изблик.  
 
Представянето на „Шибил” на открито в ЕМО „Етър” е инициатива, финансирана по програма „Култура” на Община Габрово.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 257 аудио, 215 видео, 406 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още