KulturaBg - logo

„Последните“ – една впечатляваща изложба на Стефан Коцев

„Последните“ е впечатляваща изложба на Стефан Коцев, която през юни 2023 година може да бъде разгледана в Икономова къща на Исторически музей-Дряново. Творбите провокират. Между изобразените къщи, строени някъде в средата на миналия век – повечето лишени от човешко присъствие днес, и скултурите на изчистени от плът хора определено няма баланс. 

Постройките са ведри, нарисувани с топли цветове и създават усещане за тиха хармония. Хората са във вид, от който трудно се прави асоциация с живота. Почти скелети, с напрегнати тела и измъчени лица, се вглеждат в посетителите на изложбата. „Последните“ е посветена на къщите – на може би последните къщи, създадени с мисълта за уют. На някой може да му се стори странно, но авторът Стефан Коцев смята, че само творец, който много обича живота може да създаде такива скулптури и да открива красота в тях. 

Директорът на Исторически музей-Дряново Иван Христов смята, че тази изложба си заслужава да бъде видяна не само от дряновци. Творецът и екскурзовод в музея Антон Антонов, който има важна роля в подреждането на изложбата „Последните“, е убеден, че Стефан Стефанов е „творец находка“, от който се очакват значими постижения.

Снимката, използвана за корица на това видео е на фотографа Венцислав Симеонов.

Сподели
08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО
Партньор: 08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО

Брой публикации: 2 аудио, 10 видео, 12 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още