13.08.2015г. | 08:34ч.
АНСАМБЪЛ "СИВЕК" УЧАСТВА В ТРИ ФЕСТИВАЛА В ПОРТУГАЛИЯ

Вестник "100 вести" пише в броя си от днес, че фолклорният ансамбъл „Сивек“ към читалище „Габрово-2002“ участва в три фестивала в Португалия, благодарение на проект за мобилност към програма „Културата“ на габровската Община, съобщи ръководителят на ансамбъла Валентина Маринова.


През това лято танцьорите от представителната група имаха покана да станат фолклорни посланици на страната ни в Португалия, а случайното съвпадение на обстоятелствата ги направило участници не в два, а в три фестивала. От програма „Култура“ били поети разходите за транспорта на ансамбъла, а за сметка на домакините от Португалия останали разходите за храната и спането, на общо 36 танцьори, музиканти, певица и ръководители.

Техническа грешка е отчетената липса на пътни нарушения в Габровско, подадена от полицаи с правомощия по Закона за движение по пътищата, стои, съобщил вчера за вестник "100 вести" директорът на Областна- та дирекция на МВР Борислав Бончев.

Изданието припомня, че този нулев резултат беше подложен на унищожителна критика на 11 август от бившия шеф на националната служба КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев. 

"Оттук насетне подобни грешки няма да бъдат допускани", категоричен е габровският МВР-шеф. 

В друга статия на вестника се определя като "неудачно градинското напояване в градинките в центъра на Габрово. Това е очевидно и за неспециалисти в бранша. Мрежата от струйници, които пръскат свежестта на водата, е вкопана и в двете градинки – до театъра и до библиотеката, съвсем на ръба на тревните площи, бордюрите на тротоара или алеите. Така на практика водата почти не се използва по предназначение – да полива пожълтялата от жегата трева".
Водещата статия на изданието:

На 12 август Музеят „Дом на хумора и сатирата“ посрещна своя 3-милионен посетител. Това е г-н Су Уим Понг от Тайван, пристигнал с група туристи от азиатската страна на  екскурзия у нас.

Той е жител на гр. Тайнан и за първи път посещава България, макар че много е слушал за нея от свой приятел българин. Работата на г-н Понг е свързана с обувното производство, а хобито му – с изучаването на история и религия на народите.


Важният гост бе посрещнат тържествено от любезните екскурзоводи и уредници на Веселата къща. Лично директорът на Дома Татяна Цанкова му връчи удостоверение, габровски сувенир, рекламни материали и пълен комплект от изданията на ДХС на английски език. След разглеждането на изложбените зали и атракциите, г-н Понг остави своя автограф в Книгата за почетни гости на Дома.

Домът на хумора и сатирата е основан на 1 април 1972 г., но първите си три години емблематичната за Габрово институция прекарва без свой дом. През м. май 1975 г. строежът върху основите на старата кожарска фабрика е завършен и Домът на хумора отваря официално врати за своите гости.

Лично първият партиен и държавен ръководител Тодор Живков реже лентата при откриването му и призовава всички да работят за утвърждаването на Габрово като българска столица на хумора.

Популярността на Дома на хумора бързо расте, организирани групи туристи от страната и чужбина задължително посещават новата габровска забележителност. Най-многобройни са руските туристи, пътуващи из страната по линия на тогавашния „Балкантурист“, които неизменно посещават връх Шипка и Габрово.

Само 7 години след откриването, на 5 август 1982 г., Домът на хумора тържествено посреща милионния си посетител – учителя от гр. Горки Павел Сергеевич.

Три години по-късно пристъпилите прага на ДХС са вече 1 500 000. Късметлията този път е Шота Александрович Деданашвили – летец от гражданската авиация на гр. Тбилиси.

На 24 март 1987 г. е посрещнат 2-милионния посетител в Дома на хумора и сатирата. Това е Олга Чеканова от Ленинград.

Цифрите наистина са впечатляващи – в първите си години Домът на хумора е рекордьор по посещаемост сред галериите, показващи модерно изкуство. След промените от 1989 г. посещенията рязко намаляват, но от 2000 г. до днес растежът е видим и закономерен – в сравнение с тогава посещаемостта е увеличена два пъти. Променен е и профилът на туристите – намалели са организираните групи за сметка на семейните и младежките посещения.


Радостен е фактът, че все повече млади семейства пътуват и посещават музея със своите деца, а всички габровци продължават да водят своите гости от страната и чужбина в това забележително кътче, което увлекателно разказва за габровския хумор и показва хумористични произведения от цял свят.
 

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.