24.11.2015г. | 07:56ч.
В ГАБРОВО ПОКАЗВАТ ЧАСТИЦИ ОТ СВЕТИ МОЩИ

Православната църква почита Света великомъченица Екатерина на 24 ноември. Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.

Вестник "100 вести" пише на първа страница, че днес, в деня на Св. Екатерина и Св. Меркурий по традиция в храм „Успение Богородично” ще бъде извадена за поклонение частица от мощите на Св. Екатерина, Св. Анна, Св. Митродора, Св. Мамант и Св. Онуфрий Габровски, съобщи протойерей Руслан Личев - архиерейски наместник на Габровска духовна околия.


Светините, съхранявани в Габровска духовна околия, ще бъдат в църквата от 8:00 часа до 18:00 часа. За пръв път в храма ще бъде донесено копие на чудотворната икона на Св. Георги Зограф от Света Гора, поръчано за изработка на Атон от габровския бизнесмен Венцислав Маринов, собственик на фирма „Тойота Венци”. Иконата ще престои в храм „Успение Богородич- но” през целия Рождественски пост (до 24 декември) за благословение на габровци.


Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще се омъжи за онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства искали ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина". В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива.

В Родопската област светицата се почита като пазителка от тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

Имен ден имат Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина и Катрин.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.