KulturaBg - logo

В РИМ-Габрово представят книга на руското разузнаване за състоянието на българските земи преди началото на Освободителната война


Три организации – Военно историческа комисия, Регионален исторически музей-Габрово и Народно читалище „Зора-Кюстендил 2003”, представят първото издание в България на книгата „Материали за изучаване на България”. Напечатана по заповед на Негово императорско височество Главнокомандващия на действащата армия, тя излиза през 1877 година.
 

Представянето на книгата ще се състои на 24 август (петък) от 17:00 часа в залата на Исторически музей-Габрово на ул. „Николаевска” 10.
 

Как се стига до това представяне?
 
На 1 август Иван Сапунджиев, зам-председател на Военно историческата комисия, пише писмо до областния управител на Габрово Невена Петкова, в което се казва, че за първи път е преиздадено фототипно издание на книгата на руското военно разузнаване от лятото на 1877 година „Материали за изучение Болгарии”. Събрана е цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на населението по нашите земи непосредствено преди началото на Освободителната война. Представени са статистическите и икономически показатели на селищата, както и законодателната база и практика през периода 1839-1877 година.  


Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още