18.02.2015г. | 15:43ч.
ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ - СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ПРЕМИЕРАТА НА ФИЛМА, ПОСВЕТЕН НА БОТЬО БАРАКОВ

Документалният филм „Пророкът на кораба на изкуствата“, посветен на големия меценат и дарител Ботю Бараков,  ще бъде представен пред габровската публика в зала „Възраждане“ на 20 февруари, петък, от 18.00 часа. 


Специален гост на събитието ще бъде скулпторът Георги Чапкънов – почетен гражданин на Габрово. Поводът за посещението на проф. Чапкънов, е предстоящото създаване на паметник на Ботю Бараков в града ни, със средства дарени от неговия племенник Пламен Бараков.

Премиерата на филма ще бъде съпътствана от мултимедийна презентация, рецитал по стихове на Трифон Кунев (съмишленик на Ботю Бараков) в изпълнение на ученици от Националната Априловска гимназия и концерт на Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Музикалната програма включва „Кончерто гросо“ от Франческо Джеминиани и „Антични танци“ от Оторино Респиги.

Събитието е по повод 155 години от обявяването на Габрово за град и 180 години от създаването на първото новобългарско светско училище.

Входът е свободен!

Ботю Бараков (1914 – 1997) е изключителна личност,  меценат, колекционер на картини, скулптури и  редки книги,  родолюбец и най-щедър дарител за последните 50 години. Създава  и поддържа първия български камерен оркестър с диригент Асен Найденов, поддържа първия български професионален квартет „Аврамов", Софийския драматичен театър, подпомага хор и оркестър  „Кавал". По негово предложение  е учредено „Общество за култура и изкуство", чиято цел е народите да се опознават и побратимяват чрез изкуството. Негови са идеите  за обединение на българските творци, създаване на модерен камерен театър и Кораб на изкуствата.  

Италианският писател Джорджио Нурижани /номиниран за Нобелова награда за литература/ е близък приятел  и съратник на Бараков. Той издава биографичната книга „Корабът на изкуствата", посветена на габровския меценат, която се съхранява в библиотеката на Ватикана.

За повече информация www.botyobarakov.com

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 210 аудио, 56 видео, 314 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.