KulturaBg - logo

ЕЛАТЕ В ДЕЧКОВАТА КЪЩА, ЗА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С МУЗИКАЛНАТА ИСТОРИЯ НА ГАБРОВО

В Дечковата къща са експонирани над 30 културни ценности от фондовете на Регионален исторически музей - Габрово, свързани с музиката в града.


Посетителите биха могли да видят устави и други документи на първите музикални дружества, създадени в града - „Бетховен" и „Струна" - по-късно „Емануил Манолов".

Представени са имената на техните основатели, хората които в началото на ХХ век са мислели не само за търговия, а и за култура. Личности, част от които свързваме и с „Благодарствен афиш", насочен към гражданите от региона, които са помогнали с лични дарения развитието на музикалния живот в Габрово в началото на миналия век.

В изложбата е експонирано копие на Протокол № 1, с който се взема решение за основаване на Музикалното дружество. Оригинален афиш от концерт на оркестър „Емануил Манолов", проведен през 20-те години на миналия век.


За по-любознателните са показани и страници от вестник „40 години музика", който представя развитието на музикалния живот през 40-те години на ХХ век.
В изложбата могат да се видят значителен брой снимки от края на XIX и началото на XX век. Този отминал период е съчетан със съвременността.

На чардака на Дечковата къща е представена историята на Музикалния празник „С песен на сърцето", който се провежда в Габрово, благодарение на Регионалния исторически музей.
Празникът на старата градска песен се превърна в традиция и придобива все по-голяма популярност в страната, макар и без конкурсен характер.

В изложбата са включени кратки истории на част от съставите, които всяка година вземат дейно участие в празника „С песен на сърцето" и имат големи заслуги за неговото реализиране.


Някои от участниците в последното му издание се познаха на представени в Дечкова къща снимки, което породи и много усмивки, все пак мотото на празника е „Душата бръчки няма".

Изложбата може да бъде посетена през целия юли месец.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още