KulturaBg - logo

Елхите в къщите и коледната украса се държат до Ивановден

Ивановден е. Празникът е един от трите, посветени на Свети Йоан – Ивановден – 7 януари, Еньовден – 24 юни и Секновение – 29 август. На този ден приключва коледарският цикъл. Коледувалите момци се събират, за да изиграят тежко празнично хоро.


Според поверието, ако на Ивановден е много студено, през лятото ще има горещини. Смята се, че по това време на годината са най-големите студове. Народът казва: „Ивановденски студове, петровски пекове“. Добре е елхите в къщите и коледната украса да се държат до този ден.

Името Иван означава благодат Божия. Това е и едно от най-разпространените имена в България, заедно с Димитър и Георги. Популярна поговорка гласи „От кал да е, Иван да е“.

В народната традиция Ивановден е свързан с обичая да се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак през изминалата една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости, да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа Свети Иван е покровител на кумството и побратимството.

Източник: etar.bg
Сподели

Прочети още