17.04.2017г. | 12:13ч.
Изложбата „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО” - една приказка, която разказва, че камъкът е по-траен от нас, а водата - вечна

Фотодокументалната изложба „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО”, която представя богатството на възрожденската архитектура в Етнографски музей на открито „Етър”, ще бъде открита на 18 април от 14:00 часа срещу Гайтанджийската одая в музея.
 

Екипът, реализирал експозицията провокира публиката да се докосне до вечността: „Тръгнете по живописната калдъръмена уличка, за да бъдете част от приказката, която разказва, че камъкът е по-траен от нас, а водата - вечна!”


Както е известно ЕМО „Етър”, създаден под ръководството на Лазар Донков, е умален вариант на един възрожденски град.
 
Изложбата представя любопитни факти за Кръстникколчовия хан, Часовниковата кула, Църквата „Свето Богоявление”, към която има училище.
 
На водните съоръжения – гордостта на ЕМО „Етър”, е отделено значително място в експозицията. Тя запознава посетителите с историята на водениците, тепавицата, струговете на вода, бичкиджийницата.
 

Къщите – архитектурното богатство на ЕМО „Етър”, са друг важен акцент от изложбата „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО”. Музеят е изключително популярен за посетители от страната и чужбина. Повечето не идват тук за първи път, но винаги има какво да научат.
 
Първата къща, с която започва изграждането на Занаятчийската чаршия през 1967 г., е табаханата - работилница за обработка на кожа. Тя е копие на табаханата на Иван Иванов Голосманов, дядо на Лазар Донков по майчина линия. Строена около 1865-1870 г. в Габрово до Баев мост. На нея Донков успява да направи скици и рисунки преди да бъде съборена. Той я познава основно и при пресъздаването й не среща никакви трудности.
 
Това е част от интересната история на прочутата табахана в ЕМО „Етър”, а за всеки от обектите в музея има подобни любопитни факти, които „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО” разкрива.
 
Но изложбата „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО” не показва само обектите  в музея. Чрез фотографии посетителите могат да видят улиците „Николаевска”, „Радецка” и „Орловска” в Габрово от началото на ХХ век. Конашкият мост от 1920 г. и Часовниковата кула след 1925 г. провокират интереса, както на широката публика, така и на специалистите. Стара панорамна картичка на Габрово представя града такъв, какъвто никога повече няма да бъде.
 
Фотодокументалната изложбата „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО” e посветена на 18 април, Международен ден за опазване на паметниците на културата, който се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На 24 декември 1971 година „Етър”-а е обявен за национален паметник на културата.
 
Автори на изложбата „СЪГРАДЕНО И СЪХРАНЕНО” са: Величка Илиева – главен уредник на ЕМО „Етър”; Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти” в музея, Мартина Денева - графичен дизайн и Росина Пенчева – фотограф.
 
Екипът от ЕМО „Етър” благодари на институциите, предоставили снимки, документи и други материали - Държавен архив-Габрово, Регионален исторически музей-Габрово и МАИР „Боженци”.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 179 аудио, 40 видео, 273 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.