KulturaBg - logo

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ ПАЗИ ЕДНА РЕЛИКВА - ДЖОБНОТО НОЖЧЕ НА ЛЕВСКИ

По повод 144-годишнина от гибелта на Васил Левски РИМ – Габрово представя една реликва – джобното ножче на Апостола на свободата.

 
„По време на обиколките си из Българско, започнали от зимата на 1869 г., за да създава местни революционни комитети, Васил Левски посещава пет пъти Габрово. От краеведски източници е известно, че при престоя си той отсяда  и в Девическия манастир в Габрово", разказва Даниела Цонева от Регионален исторически музей-Габрово.
 
Даниела Цонева споделя спомен на монахиня Христина (документално досега непотвърден), който е свързан с времето (вероятно през 1870 г.), когато при една от поредните си обиколки  Левски посещава Габрово за трети път, преоблечен като свещеник. Когато той е в манастира, въоръжени турци идват да го търсят.
 
„Разтревожена монахинята почукала на вратата на одаята да бяга.
 
„Те ме виждат, но не ме познават, не бой се!” - отвърнал той и през прозорчето се спуснал във върбалака край Янтра. От това посещение на Апостола в Габровския девически манастир е забравено неволно ножчето, с което си е служил.
 
То е с дължина 20 см, с тънко изтрито от употреба острие, с красива дръжка от чирен  и кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл.
 
Редом с реликвите, съхранявани в Националния военно-исторически музей, музея на Левски в Ловеч и Историческият музей в Габрово също пази за поколенията една свята реликва - джобното ножче на Апостола", допълва Даниела Цонева.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още