KulturaBg - logo

МАЙСТОРСКАТА НАДПРЕВАРА НА ХV МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ Е ПО ИКОНОПИС

Майсторската надпревара е едно от най-важните събития по време на Международния панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър” от 2 до 6 септември. Надпреварата е „облог”, заради който най-добрите майстори от даден занаят „мерят сили” в продължение на няколко дни.
 
Етнографски музей на открито „Етър” е единственото място в страната, където днес се пресъздава Майсторска надпревара. Традицията датира от 1981 г., когато се отбелязват 1300 години от създаването на българската държава.


 
Международната майсторска надпревара през 2017 година е по „Иконопис”. Този занаят е представен за първи път в историята на състезанието. Участниците - зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Победителят в Надпреварата получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър”.

ПОКАЗВАТ В ИЗЛОЖБА ИЗКУСТВОТО НА ТРЕВНЕНСКИЯ ДЪРВОРЕЗБАР АНТОН НИКОЛОВ


За първи път в рамките на Панаира през 2017 г. се провежда Младежка секция, в която участват ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненка школа”. От 3 до 5 септември те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в Майсторската надпревара.

В МАЙСТОРСКАТА НАДПРЕВАРА В ЕМО "ЕТЪР" УЧАСТВА ЖЕНА, ОБЯВЕНА ЗА ЖИВО ЧОВЕШКО СЪКРОВИЩЕ
 
Иконографията по българските земи се заражда след приемането на християнството през IX век и нейното развитие преминава през различни етапи. По време на Възраждането се оформят три иконописни школи - Дебърска, Банска (Разложка) и Тревненска.
 
В Габровския край иконографията е повлияна от Трeвненската школа, тъй като е най-близо по географки признак.
 
Основният материал, върху който се рисуват иконите е дърво.
 
В наши дни при избора на сюжети – библейски сцени и образи, традицията се съчетава с авторското виждане, въвеждат се нови елементи във вече познатите иконописни образци от старите еремии.
 
Майсторската надпревара се провеждат в дните на Международния панаир на традиционните занаяти, но има своя самостоятелна структура и регламент:
 
Изработване на копие на задължителен традиционен предмет, който е представен в оригинал и е избран от журито на състезанието.
Изработване на втори предмет с характерна форма и украса от съответния регион, от който е даден участник.

Сложността и на двата предмета, които се изработват в състезателните дни, са съобразени с времетраенето на състезанието.

Началото на Майсторската надпревара по „Иконопис” ще бъде дадено на 2 септември, от 12:30 ч., на Откритата сцена в ЕМО „Етър”. Зографите ще рисуват на втория етаж в къщата с Шарланджийска работилница.
 
Дните и часовете, в които посетителите могат да наблюдават Надпреварата са:
2 септември: 13:00 - 18:00 ч.
3 септември: 09:00 - 18:00 ч.
4 септември: 09:00 - 18:00 ч.
5 септември: 09:00 - 15:00 ч.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още