12.03.2015г. | 08:46ч.
МЛАДЕЖИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

С възпоменателна церемония в столицата се отбеляза Денят на благодарност за спасените български евреи и почитането паметта на жертвите на Холокостта, който по традиция се чества на 10 март.


Група от 11 габровски ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Националната Априловска гимназия, ПГТ „Пенчо Семов“ и ПТГ „д-р Никола Василиади“ и техните преподаватели, участва в събитието.

Посещението стана факт с подкрепата и съдействието на Община Габрово и се организира по покана на председателя на фондация „Израел-България“ Яков Джераси.


Възпитаниците на четирите гимназии са финалисти от училищния кръг на конкурса за есе по книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”.

Заедно с ученици от Видин и Гоце Делчев, също участници в конкурса, те разгледаха софийската синагога и се запознаха с важни факти от българската история и еврейската култура.

Лекцията целеше да възпита у младите хора етническа и религиозна толерантност, за да не допуснат прояви на ксенофобство и расизъм в обществото.


По-късно младите хора присъстваха на прожекцията на един от най-новите български филми„Пътят към Коста дел Маресме“, който разказва за събитията от 1943 г.

Проявата се състоя в зала „София“ на Народното събрание под патронажа на председателя Цецка Цачева, която приветства дошлите от цялата страна ученици за Деня на спасението.


Тя припомни, че България е единствената европейска държава, в която еврейското малцинство се е увеличило в сравнение с началото на Втората световна война. Поздрав към публиката отправи и режисьорът на филма Иван Ничев.

Програмата приключи с кратка дискусия по темата и среща с изпълнителите на главните роли в „Пътят към Коста дел Маресме“.


Преди 72 години българският народ с активното застъпничество на пловдивския митрополит Кирил, софийския екзарх Стефан, подпредседателя на XXV-то Народно събрание Димитър Пешев, оглавил протестната акция на 43-ма народни представители, спасяват от депортиране към лагерите на смъртта близо 50 хиляди български евреи. Усилията им са увенчани с успех благодарение на подкрепата на цар Борис III.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 206 аудио, 55 видео, 313 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.