23.02.2015г. | 11:18ч.
ОБЕЛКИ ОТ БАНАНИ ИЗХВЪРЛЕНИ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА ПЛАСТМАСА

Първата проверка как габровци използват новите съдове за разделно събиране на отпадъци не е обнадеждаваща. Но все пак лъч светлина не липсва.

В контейнера с кафяв цвят бяха изхвърлени две ябълки в доста напреднала фаза на разпад.


В жълтия, обаче, може да се види всичко - от предназначените за този съд продукти, които да се рециклират, до обелки от банани, например, които по замисъла на разделното събиране би трябвало да попадат в съседния (кафяв) съд за смет. 


По традиция добронамерени хора бяха оставили и дрехи в найлонова торба близо да контейнерите. На няколко метра от тях е разположен и съд за изхвърляне на пепел от печки на твърдо гориво.

Нова система за разделно събиране на отпадъците ще бъде въведена в общините Габрово и Трявна. За да бъде успешно възприета и ефективно използвана от жителите, е потърсен нестандартен и оригигинален подход чрез атрактивна и красноречива визия на съдовете за отпадъци.


Моделът, реализиран в Габрово и Трявна, се случва за първи път в България и представлява система от два вида контейнери – жълт и кафяв.

В жълтия контейнер попадат суровините годни за рециклиране – стъкло, хартия, метал, пластмаса, текстил и др., а в кафявия – биоразградимите отпадъци (трева, клони, обелки, костилки, черупки, чай, кафе и др.)
В пределите на град Габрово вече е избран квартал, в който от днес, 23 февруари, стартира пилотното въвеждане на системата за двукомпонентно разделно събиране на отпадъците.

Подробности за инициативата може да научите тук

 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 186 аудио, 40 видео, 288 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.