KulturaBg - logo

Проф. д-р Светла Димитрова пред списание „Живи наследства“

На сайта на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО може да се намери електронното издание „Живи наследства“, в което проф. д-р Светла Димитрова разказва за живота в музей „Етър“ в условията на КОВИД-19. Директорът изтъква ролята на екипа в новата ситуация.


„В последните няколко години успяхме да сформираме екип, в който дейностите са добре разпределени и балансирани“, коментира проф. Димитрова.

Тя разказва и за проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен туризъм“.

„Проектът е за 10 млн. лева и включва, както реставрация и консервация, така и множество дейности, които ще позволят на публиката повече да съпреживява, отколкото да наблюдава. Част от екипа разработва концепции за нови експозиции и интерактивни инсталации, чрез които да се представя нематериалното културно наследство. При нас това са изчезнали занаяти, които в миналото са давали прехрана на балканджийското население – самарджийство (изработване на дървено седло), кошничарство, виларство (изработване на дървени вили), направа на пестил (изсушена каша от варени и пресовани сливи) и други“.

Прочетете пълната версия на материала с проф. д-р Светла Димитрова в списание „Живи наследства“!

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 220 видео, 414 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още