09.03.2015г. | 16:38ч.
ПЪРВИТЕ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ СЕ ПРОВЕЖДАТ В АИР "БОЖЕНЦИ"

РСО „Централна Стара планина” и АИР „Боженци” организират на 28 и 29 март 2015 г. първите Европейски дни на художествените занаяти в България.


Програмата на събитието включва демонстрации и изнесени ателиета по грънчарство, шарене или известно още като „писане“ на Великденски яйца, гравиране върху дърво и дърворезба.

Посетителите на Боженци ще имат възможност да изработят собствени уникални изделия с помощта на местните майстори, да закупят произведения на традиционни български занаяти и да се запознаят с добри български и европейски практики за насърчаване на занаятите и иновациите.

Целта на проявата е да се популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, както и да насочи общественото внимание към тях. Организаторите се надяват, че подобни събития не само ще съхранят, но и ще осигурат бъдеще за изкуствата и занаятите чрез предаването на опит на по-младите поколения.

Европейските дни на художествените занаяти е инициатива, стартирала във Франция преди повече от 10 години. От няколко години такива дни се провеждат едновременно в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург. Всички събития през 2015 г. са обединени от темата „Иновационни пространства”.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 44 видео, 310 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.