KulturaBg - logo

09.01.2015г. | 11:00ч.СПИРАТ ВЛАКОВЕ В ГАБРОВО, ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЕВЛИЕВО МОГАТ РЯЗКО ДА СЕ ПОДОБРЯТ

В понеделник, 12 януари, от БДЖ спират обслужването на част от влаковете по линията Габрово - Царева ливада. Решението има своите положителни страни. То може да даде шанс взаимоотношенията  между габровци и севлиевци да преминат на друга плоскост. На наличието на влак в Габрово не е гледано с добро око от съседната общност. Преди 7 години на въпрос от чуждестранни инвеститори къде е най-близката до Севлиево гара тогавашния кмет Йордан Стойков отсече категорично - Горна Оряховица. 


Железопътната линия Царева ливада – Габрово или линия № 42  свързва Габрово с презбалканската железопътна линия Стара Загора — Борущица — Велико Търново — Горна Оряховица.
Тържествено е открита от цар Фердинанд I и министъра на обществените сгради, пътищата и съобщенията Антон Франгя на 29 януари 1912 г.

Нейната дължина е 17,38 km. Трасето на линията започва от Царева ливада и навлиза в долината на Дряновска река, която следва в продължение на около 2 km. През това трасе линията преминава през четири тунела, от които най-дълъгият е 260 m. В тази отсечка линията се движи успоредно на Борущенската линия. Между 3 и 8+600 km е прокарана по долината на река Хандък, която преминава на четири места – един железен и три сводести моста. Преминава през селата Стойчевци и Съботковци. Линията следва Русоманския дол, по който се изкачва, за да премине водораздела между реките Русоманска и Златарска, преминава през 240 метров тунел. След това линията следва долината на Златарска река, минава покрай село Иванковци, пресича река Янтра и достига Габрово.


Спирането на 38 линии се обяснява от страна на БДЖ с намалената държавна субсидия. В понеделник спират различен брой влакове по линиите Враца-Плевен, Карлово-София, Карлово-Сливен, Горна Оряховица-Стара Загора, Габрово-Царева ливада, Монтана-Бойчиновци, Лом-Брусарци, Мездра-Враца.
Със съкратен маршрут ще са композициите по направления Пирдоп-София, Пловдив-Чирпан, Мездра-Горна Оряховица, Пещера-Стамболийски.
От БДЖ уверяват, че няма да има железопътни линии, които да останат изцяло без влакове.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още