KulturaBg - logo

СТОТИЦИ ШАТРИ И ПАЛАТКИ НА ЕКОФЕСТ УЗАНА

Стотици палатки и шатри бяха опънати на Узана по време на ЕкоФест, а производители от цялата страната представиха екопродуктите си. Основната концепция на събитието беше „Зелените идеи в действие“, пише във водещата си статия вестник "100 вести" днес.


Целите на ЕкоФест са да бъдат привлечени все по-широк кръг от хора за опазване на околната среда, обмен и споделяне на добри практики, дискусии между заинтересовани страни по конкретни проблеми и създаване на среда за възприемане на екологични послания.

Празничната атмосфера се разпростря по цялата територия на Узана, а хората с интерес разглеждаха биопродуктите, сред които имаше ръчно направен кашкавал, домашни сладка и мед.

Министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева коментира ЕкоФест пред вестник "100 вести":

"До голяма степен правя сравнение с миналата година. Тогава имаше отново този дух, но участниците бяха по-малко. Тоест има надграждане, има развитие, присъстват много хора. По този начин се създава усещане за обща отговорност и за общо позитивно отношение към околната среда. ЕкоФест се превърна в национален форум. Няма друг такъв в България, а мястото на което се провежда има голямо значение".

Изданието пуска статия за Международно джаз-матине, което събра приятелите на искрената и интелигентна музика в кафе „Алфрида-Пеев“ в събота преди обяд. Ако използваме думите на виновника за събитието Илко Илиев, европейския стил на матинето наложиха „дрезденската банджо-машина на Георги Хинов, крачещият контрабас на Недко Коларов, старият бичкински суинг-кларинет на Илко Илиев и френският тромпет на Жан Моние от Нант.
Още по темата:

Отвори врати Детска природна академия, разположена в Посетителския информационен център в местността Узана.


На официалното откриване присъства Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, както и символичният домакин – кметът на община Габрово Таня Христова.

Кметът на Габрово прие грижата за стопанисването и развитието на детската академия като „своя кауза”. Тя допълни, че интерпретаторските програми, разработени от квалифицирани специалисти, са много важни, защото именно чрез децата и тяхното възпитание ние имаме шанс да създадем един по-добър свят.

Министър Ивелина Василева призова да пазим природата, защото тя е „наша и на нашите деца”.

„Децата са тези, от които ние можем да се учим. Общуването им с природата дава възможност за възпитаването на това отношение, което всички ние търсим и ценим.” – каза тя в своето приветствие.

Официалните гости прерязаха лентата с помощта на малки помощници - „мравка” и „язовец”, а после се включиха и в първата демонстрационна опознавателна игра, която показа същността на Детската природна академия – място, където децата да получат знания за гората, Балкана и техните обитатели, играейки и забавлявайки се. Веселата игра увлече гостите и те неусетно и лесно разпознаха какви животни и растения обитават горите, поляните и скалите.

Детска природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово в място със запазена природа, заобиколено от два парка - Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.

Академията се състои от горска част - пътека, в която посетителите с помощта на опитни интерпретатори, ще могат да се докоснат до гората в нейната естествена среда, да се запознаят с „профилите” на вълка, мечката и елена, с „хотела” за насекоми и част за работа на закрито - специално обзаведени зали в Посетителския информационен център, където те имат възможност да се почувстват като лалугерчета, да научат повече за историята на Узана поляна, за защитените територии, да правят най-различни интересни експерименти и др.


Целта на Академията е да „обучава“ чрез преживявания, игри и творчество. Тя е подходяща както за краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна и ще бъде отворена целогодишно.

Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване, както и как това води до повишаване на приходите за местните хора (хотелиери, ресторантьори, тур оператори, аниматори и др).
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още